Si poziva zapad da ukine sankcije Siriji

Susret sa kineskim predsjednikom podstrek je naporima sirijskog lidera Bašara al Asada da se vrati na globalnu scenu, dok Peking širi uticaj na Bliskom istoku

7166 pregleda 0 komentar(a)
Asad i Si juče u gradu Hangžou, Foto: REUTERS
Asad i Si juče u gradu Hangžou, Foto: REUTERS

Kineski predjednik Si Đinping pozvao je juče zapad da ukine sankcije Siriji i ponudio pomoć Pekinga u obnovi ratom uništene zemlje tokom rijetkog sastanka sa sirijskim liderom Bašarom al Asadom.

Njihov susret u kineskom gradu Hangžou predstavlja podsticaj za Asadovu kampanju povratka na globalnu scenu dok istovremeno omogućava Kini da sprovode svoje strateške interese na Bliskom istoku, gdje se već povezala sa Iranom i Saudijskom Arabijom.

Si i Asad
foto: REUTERS

„Kina se protivi uplitanju spoljašnjih sila u unutrašnja pitanja Sirije... i poziva sve relevantne države da ukinu jednostrane sankcije Siriji“, navodi se u izvještaju sa razgovora objavljenih u kineskim državnim medijima.

Si je takođe rekao Asadu da će Kina pomoći Siriji da ponovo izgradi ekonomiju i suzbije unutrašnje nerede, unapređujući veze u „strateško partnerstvo“.

Podrška Sija treba da ojača Asadove napore da izađe iz statusa odmetnika, navodi Rojters i podsjeća da se Sirija 2022. godine pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put, a u maju je ponovo primljena u Arapsku ligu.

U kineskoj diplomatiji, „strateško partnerstvo“ implicira bližu saradnju u regionalnim i međunarodnim poslovima, uključujući i vojnu sferu. To je jedan stepen niže od onoga što Peking naziva „sveobuhvatnim strateškim partnerstvom“.

Zapadne sankcije Siriji su postepeno intenzivirane od prvih dana građanskog rata koji je počeo 2011. godine gušenjem protesta i u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi a milioni su raseljeni.

Asadova vlada, koju podržavaju Rusija i Iran, sada kontroliše većinu sirijske teritorije i posljednjih godina ponovo je uspostavila veze sa arapskim susjedima koji su nekada podržavali njene protivnike.

Peking je posljednjih godina pojačao diplomatski angažman na Bliskim istokom, a u martu je posredovao u postizanju iznenađujućeg dogovora dugogodišnjih rivala Saudijske Arabije i Irana za okončanje njihovog sedmogodišnjeg diplomatskog spora.

Navodeći prepoznatljive inicijative usmjerene na izgradnju infrastrukture duž drevnog Puta svile i promovisanje kineskog pristupa globalnoj bezbednosti, Si je pružio podršku sirijskim naporima da unaprijedi odnose sa drugim arapskim zemljama.

„Kina pojačava svoju poruku da je tu da pokuša i pomogne državama da riješe svoje sporove i da mir proizilazi iz ekonomskog razvoja“, kazao je Mateo Legrenzi, profesor međzunarodnih odnosa na Univerzitetu u Veneciji.

„Kina pokušava da odigra korisnu ulogu sa daljine. Kao što su to učinili u slučaju probližavanja Saudijske Arabije i Irana“, dodao je on.

Bonus video: