Bajden optužio 'ekstremiste republikance' da im je cilj paraliza budžeta

Američki predsjednik je kazao da je finansiranje vlade jedno od najosnovnijih odgovornosti Kongresa i da je vrijeme da republikanci počnu da rade ono zbog čega su ih Amerikanci izabrali.

6718 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je "malu grupu ekstremista republikanaca" da prijete da pokrenu paralizu saveznog budžeta iduće nedelje.

Bajden, koji je govorio sinoć na večeri u Kongresu, rekao je da se dogovorio sa republikanskim predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem o nivou javnih troškova za sledeću budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra, ali, kako je dodao "danas mala grupa republikanaca ekstremista ne želi da poštuje sporazum i mogli bi svi Amerikanci za to da plate cijenu".

On je dodao da je finansiranje vlade jedno od najosnovnijih odgovornosti Kongresa i da je vrijeme da republikanci počnu da rade ono zbog čega su ih Amerikanci izabrali.

Američki Kongres treba da izglasa finansiranje savezne vlade prije ponoći 30. septembra, a trenutno je podijeljen, Senat je pod kontrolom demokrata a Predstaavnički dom pod kontrolom republikanaca.

Bijela kuća hoće u budžet da uključi vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini od 24 milijardi dolara. To podržavaju demokrate i republikanci u Senatu, ali neki članovi Predstavničkog doma su žestoko protiv.

Glasanje o budžetu u Kongresu redovno je povod za odmjeravanje snaga između dvije stranke i svaka strana koristi mogućnost paralize vlade, takozvani šatdaun (shudown) da dobije ustupke one druge, dok se ne nađe rješenje u poslednjem trenutku.

Šatdaun se razlikuje od propusta otplate dospjelih dugova, koji je prijetio američkoj privredi proljetos, i bio je vezan za plafon duga koji je Kongres trebalo da poveća.

Izdaci zamrznuti u slučaju šatdauna su manji nego u slučaju prekida otplate dugova, prema Odboru za savezni budžet, tijela u kome se nalaze obje partije.

U slučaju šatdauna državni službenici ne bi bii plaćeni privremeno, neki zdravstveni sistemi bi mogli da budu pogođeni kao i vazdušni saobraćaj, pošto kontrolori leta ne bi dobijali plate.

Poslednja paraliza savezne vlade bila je 2018, kada je oko 850.000 državnih službenika bilo u stanju djelimične nezaposlenosti, prema navodima tog odbora.

Bonus video: