Rusi nadlijeću Korejsko poluostrvo, Kim "slučajno" pokazao rakete

U međuvremenu, Sjeverna Koreja je navodno slučajno objavila fotografije na kojima se vidi dizajn novog tipa rakete, čime je poslala poruku da radi na novom ineterkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM) moćnijem od onih koje je ranije testirala
95 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2017. 06:44h

Ruski bombarderi su kružili iznad Korejskog poluostrva u isto vrijeme kada su Sjedinjene Države i Južna Koreje sprovodile zajedničke vojne vježbe koje ljute Pjongjang.

Rusija, koja je saopštila da se snažno protivi svakoj jednostranoj vojnoj akciji SAD na poluostrvu, saopštila je da su avioni bombarderi tipa “tupoljev-95MS” letjeli iznad Pacifičkog okeana, Japanskog mora, Žutog mora, Istočnog kineskog mora, usljed čega su Japan i Seul podigli svoje lovce kako bi ih ispratili.

Let, koji je takođe uključivao avione sa kapacitetima prikupljanja obavještajnih podataka, odvijao se iznad međunarodnih voda, a rusko ministarstvo odbrane ga je najavilo istog dana kada je Moskva negodovala zbog vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

„To što SAD i Južna Koreja sprovode još vojnih i pomorskih vježbi velikih razmjera ne pomaže u smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu“, kazala je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova. „Pozivamo sve strane da ispolje maksimalan oprez. Imajući u vidu nagomilavanja naoružanja u regionu, svaki ishitren potez pa čak i nenamjerni incident mogu izazvati vojni konflikt“.

SAD i Južna Koreja su u ponedjeljak počele dugo planirane zajedničke vojne vježbe, pojačavajući tenzije sa Pjongjangom koji je vježbe nazvao „bezobzirnim“ korakom ka nuklearnom konfliktu.

U međuvremenu, Sjeverna Koreja je navodno slučajno objavila fotografije na kojima se vidi dizajn novog tipa rakete, čime je poslala poruku da radi na novom ineterkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM) moćnijem od onih koje je ranije testirala.

Ukoliko uspiju da je razviju, takva raketa bi mogla pogoditi bilo koje mjesto na teritoriji SAD, uključujući Vašington i Njujork, kazali su juče eksperti za oružje.

Državni mediji Sjeverne Koreje objavili su u srijedu fotografije lidera Kim Džong Una kako stoji pored dijagrama rakete nazvane “hvasong-13”.

Eksperti koji pažljivo pregledaju takve fotografije tražeći tragove o programima naoružanja Sjeverne Koreje, kazali su da nema indikacija da je raketa u potpunosti razvijena. U svakom slučaju, nije testirana i nemoguće je procijeniti njen potencijalni domet, kazali su.

Međutim, takva rekata će biti moćnija od “hvasong-14” projektila koji su testirani u dva navrata u julu.

„Na 'hvasong-13' treba da gledamo kao na ICBM dometa 12 000 kilometara koji može pogoditi svaku tačku teritorije SAD“, kazao je Kim Dong-jub, vojni ekspert iz Seula.

Bonus video: