Ubijen meksički novinar: Našao se u unakrsnoj vatri tokom napada na policiju?

Tužioci u sjevernoj pograničnoj državi Sonora rekli su da je novinar Hesus Gutijerez razgovarao sa policajcima, koji su mu bili komšije, kada je došlo do napada vatrenim oružjem

7104 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Meksički novinar koji je vodio Fejsbuk stranicu sa lokalnim vijestima ubijen je danas u gradu San Luis Rio Kolorado na sjeveru Meksika, očito zato što je bio uhvaćen u unakrsnoj vatri tokom jednog napada na policiju.

Hesus Gutijerez je vodio stranicu Notifejs sa preporukama za lokalna preduzeća i lokaline vijesti.

Notifejs je potvrdio njegovu smrt, napisavši u njegovu počast: "Mislimo da su ubili najboljeg novinara".

Tužioci u sjevernoj pograničnoj državi Sonora rekli su da je Gutijerez razgovarao sa policajcima, koji su mu bili komšije, kada je došlo do napada vatrenim oružjem.

Ubijen je jedan policajac i ranjena su trojica, dok je Gutijerezova smrt bila "kolateralna šteta" napada na policiju, rekli su tužioci.

San Luis Rio Kolorado, koji se nalazi preko puta Jume u Arizoni, pogranični je grad u koji Amerikanci masovno dolaze zbog jeftinih recepata i zubarskih radova.

Međutim, grad je sve više na meti nasilničkog ponašanja meksičkih narko kartela.

Meksiko je postao jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu za novinare izvan ratnih zona. Samo u proteklih pet godina Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je ubistva najmanje 52 novinara u Meksiku.

Prošle godine Meksiko je drugo najsmrtonosnije mjesto na svijetu za novinare - poslije Ukrajine.

Bonus video: