Rijetka novčanica od 10.000 dolara prodata za 480.000 dolara

"Novčanice velikih apoena oduvijek su privlačile interes kolekcionara svih vrsta", naveo je Dastin Džonston iz Heritage Auctions u saopštenju za javnost

3275 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rijetka novčanica od deset hiljada američkih dolara iz perioda nakon sloma njujorške berze, prije stotinak godina, prodata je za 480 hiljada dolara na aukciji.

Za novčanicu izdatu 1934. godine ocijenjeno je da je izuzetnog kvaliteta, prema aukcijskoj kući Heritage Auctions sa sjedištem u Dalasu, javlja CNN.

Bostonska novčanica, koja prikazuje lice ministra finansija tadašnjeg predsjednika Linkolna, Salmona P. Čejsa, bila je zvijezda aukcije novčanica i prošli petak je prodata za rekordnu cijenu, prenosi Capital.ba.

"Novčanice velikih apoena oduvijek su privlačile interes kolekcionara svih vrsta", naveo je Dastin Džonston iz Heritage Auctions u saopštenju za javnost.

Novčanica od deset hiljada dolara iza je samo zlatnog sertifikata od 100 hiljada dolara izdatog 1934. godine, a od 18 primjeraka koje su stručnjaci vrijednovali ovaj je primjerak imao gotovo najvišu ocjenu.

Novčanica od deset hiljada dolara bila je najveći apoen ikada u opticaju, jer se novčanica od 100 hiljada dolara koristila samo za prenos sredstava između banaka, navodi se na veb stranici Muzeja američkih finansija.

Ova novčanica, koja je stavljena na aukciju, nikada nije bila u opticaju.

Novčanica od 100 dolara od 1969. godine najveći je apoen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon što su ukinute one od 500 dolara i veće.

Bonus video: