Bajden - prvi američki predsjednik u istoriji koji se pridružio štrajkačima

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima na putu za Mičigen da se "Bajden bori da osigura da će se automobili budućnosti praviti u Americi i da će ih praviti američki radnici, članovi sindikata, sa dobro plaćenim poslovima, umjesto da se prave u Kini"

16569 pregleda 8 komentar(a)
Bajden, pored Šon Fena na protestu u Mičigenu, SAD, Foto: Reuters
Bajden, pored Šon Fena na protestu u Mičigenu, SAD, Foto: Reuters

Predsjednik Džo Bajden pridružio se članovima sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) dvanaestog dana njihovog štrajka protiv velikih auto-kompanija, kao prvi predsjednik u američkoj istoriji koji se direktno uključio u neki štrajk.

Bajden je stigao u Mičigen predsjedničkim avionom Er Fors 1, a na pisti ga je dočekao predsjednik sindikata Šon Fen, poslije čega su se predsjednikovom limuzinom odvezli do skladišta za distribuciju djelova kompanije Dženeral motors, u predgrađu Detroita, gdje su se okupili radnici u štrajku.

"Nema dogovora, nema točkova!", skandirali su radnici. "Nema plata, nema djelova!"

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima na putu za Mičigen da se "Bajden bori da osigura da će se automobili budućnosti praviti u Americi i da će ih praviti američki radnici, članovi sindikata, sa dobro plaćenim poslovima, umjesto da se prave u Kini".

Tokom štrajka UAV, Bajden je tvrdio da automobilske kompanije nisu otišle dovoljno daleko da ispune zahtjeve radnika, iako zvaničnici Bijele kuće nisu željeli da odgovore na pitanje da li predsjednik podržava specifične zahtjeve kao što je povećanje plata od 40% i puna plata za radnu nedjelju od 32 sata.

Stručnjaci za predsjedničku istoriju i istoriju radničkih pokreta u Americi kažu da nema primjera da se neki aktuelni predsjednik pridružio štrajku koji je trajao u tom trenutku, čak i za vrijeme mandata predsjednika koji su još vatrenije podržavali radničke sindikate kao što su bili Frenklin Delano Ruzvelt i Hari Truman.

Članovi Kongresa se često pojavljuju tokom štrajkova da iskažu solidarnost sa sindikatima, a Bajden se pridružio radnicima kockarnica u Las Vegasu i automobilskim radnicima u Kanzas Sitiju dok se borio za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020.

Međutim, predsjednici na položaju, koji moraju da balansiraju radnička prava sa zahtjevima ekonomije, lanaca snabdijevanja i drugim faktorima iz svakodnevnog života, držali su se podalje od štrajkača, sve do Bajdena.

“Ovo je apsolutno bez presedana. Nijedan predsjednik nikada nije došao do štrajkača", kaže Erik Lumis, profesor na Univerzitetu Rod Ajlenda i stručnjak za istoriju radničkog pokreta u SAD. Predsjednici su istorijski "izbjegavali direktno učešće u štrajkovima. Sebe vide više kao medijatore. Nisu smatrali da je njihova uloga da direktno intervenišu u štrajku ili aktivnostima sindikata."

Bajden je stigao u Mičigen dan prije najavljene posjete bivšeg predsjednika Donalda Trampa Detroitu. Tramp će održati sopstveni skup u želji da se poveže sa automobilskim radnicima iako lideri sindikata ističu da on nije njihov saveznik.

Bonus video: