Njujorški sudija: Tramp i njegova kompanija godinama obmanjivali banke i osiguravajuća društva

Sudija Artur Engoron je naredio da se neke od Trampovih poslovnih dozvola ukinu

9832 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Sudija u Njujorku u utorak je presudio da je Donald Tramp godinama varao dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je katapultirala do slave i Bijele kuće, prenosi Glas Amerike.

Sudija Artur Engoron, odlučujući u građanskoj parnici koju je pokrenula njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms, utvrdio je da su bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravajuća društva i druge tako što su masovno precjenjivali njegovu imovinu i preuveličavali njegovu neto vrijednost na papirima korišćenim za sklapanje poslova i obezbjeđivanje kredita.

Engoron je naredio da se neke od Trampovih poslovnih dozvola ukinu, što im je otežalo ili onemogućilo poslovanje u Njujorku, i rekao je da će nezavisni posmatrač nastaviti da nadgleda poslovanje kompanije bivšeg predsjednika Amerike.

Trampov advokat Kristofer Kise rekao je da namjeravaju da ulože žalbu na odluku, nazivajući je "greškom pravosudnog sistema" i "potpuno suprotnu činjenicama i važećem zakonu".

"Odlukom nastoji da se nacionalizuje jedna od najuspješnijih korporativnih imperija u SAD i preuzme kontrolu nad privatnom imovinom, a istovremeno se priznaje da nema dokaza o neispunjenju obaveza, kršenju, kašnjenju u plaćanju ili bilo kojoj pritužbi o šteti", rekao je Kise.

Tramp je tvrdio da nije učinio ništa loše.

Njegov sin Erik rekao je da je Engoronova presuda "pokušaj da uništi njegovog oca i izbaci ga iz Njujorka".

"Danas sam izgubio svaku vjeru u pravni sistem Njujorka", napisao je na društvenoj mreži Iks Erik Tramp, izvršni direktor Tramp organizacije i tuženi u predmetu.

"Nikada ranije nisam vidio kod sudije takvu mržnju prema jednoj osobi – koordinisan napor sa državnim tužiocem da se uništi čovjekov život, okruženje i dostignuć."

Engoronova odluka, nekoliko dana prije početka suđenja bez porote po tužbi Džejms, najsnažnije je do sada odbacivanje Trampovog pažljivo oblikovanog imidža bogatog i oštroumnog magnata za nekretnine koji je postao politički moćnik.

"Osim pukog hvalisanja bogatstvom, Tramp, njegova kompanija i ključni rukovodioci su više puta lagali o njima u godišnjim finansijskim izveštajima, ubirajući nagrade kao što su povoljni uslovi zajma i niži troškovi osiguranja", otkrio je Engoron.

Ta taktika je prešla granicu i predstavlja kršenje zakona, rekao je sudija, odbacivši Trampovu tvrdnju da ga je odricanje od odgovornosti u finansijskim izvještajima oslobodilo bilo kakvog krivičnog djela.

"U svijetu optuženih: regulisani stanovi za iznajmljivanje vrijede isto kao i neregulisani stanovi; ograničeno zemljište vrijedi koliko i neograničeno zemljište; ograničenja mogu da ispare. Odricanje od odgovornosti jedne strane koja prebacuje odgovornost na drugu stranu oslobađa laži druge strane", napisao je Engoron u presudi na 35 stranica. "To je svijet fantazije, a ne stvarni svijet."

Tužioci na Menhetnu su razmatrali mogućnost podizanja krivične prijave zbog istog ponašanja, ali su odbili da to učine, ostavljajući Džejms da tuži Trampa i traži kazne čiji je cilj da naruše njegovu i sposobnost njegove porodice da posluje u državi.

Engoronova presuda po kratkom postupku, rješava ključnu tvrdnju u tužbi Džejms, ali nekoliko drugih ostaje. On će odlučiti o tim tvrdnjama i zahtjevu Džejms za kaznu od 250 miliona dolara na suđenju koje počinje 2. oktobra. Trampovi advokati zatražili su od žalbenog suda privremeno odlaganje.

"Danas je sudija presudio u našu korist i utvrdio da su Donald Tramp i njegova kompanija godinama vršili finansijsku prevaru", izjavila je Džejms u izjavi. "Radujemo se predstavljanju ostatka našeg slučaja na suđenju."

Trampovi advokati su tražili od sudije da odbaci slučaj.

Tvrdili su da Džejms nije zakonski dozvoljeno da podnese tužbu jer nije bilo dokaza da je javnost oštećena Trampovim postupcima. Oni su takođe tvrdili da su mnogi navodi u tužbi zastarjeli.

Engoron je, napominjući da je te argumente "izričito odbacio" ranije u slučaju, izjednačio sa zapletom filma "Dan mrmota". On je kaznio pet advokata odbrane po 7.500 dolara zbog "ponavljanja neozbiljnih argumenata", ali je odbio zahtjev Džejms da sankcioniše Trampa i druge optužene.

Džejms, demokrata, tužila je Trampa i njegovu firmu prije godinu dana, navodeći obrazac dvoličnosti koji je nazvala "umjetnošću krađe", što je aluzija na naslov njegovih poslovnih memoara iz 1987. - "Umjetnost dogovora".

U tužbi se tvrdi da su Tramp i njegova kompanija rutinski povećavala vrijednost imovine kao što su soliteri, tereni za golf i imanje Mar-a-Lago na Floridi, povećavajući je za milijarde dolara.

Engoron je otkrio da je Tramp stalno precjenjivao vrijednost Mar-a-Lago, "naduvavajući" je u jednom finansijskom izvještaju za 2.300 odsto. Sudija je takođe zamjerio Trampu što je lagao o veličini njegovog stana na Menhetnu. Bivši američki predsjednik je tvrdio da je njegov trospratni penthaus u Tramp kuli skoro tri puta veći od stvarne veličine, procjenjujući ga na 327 miliona dolara.

Na društvenoj mreži Iks poslije donošenja presude, Erik Tramp je insistirao da su tvrdnje njegovog oca o Mar-a-Lagu tačne, pišući da se za imanje u Palm Biču "spekuliše da vrijedi više od milijardu dolara, što ga čini vjerovatno najvrednijim stambenim imanjem u državi".

Tramp je u svjedočenju pod zakletvom za slučaj tvrdio da vrijednosti u njegovim finansijskim izvještajima nisu bile važne jer obrasci imaju stavku o odricanju odgovornosti. Tramp je tvrdio da su banke "zaradile mnogo novca" od njega i da se nije protivio procjenama.

Tužba Džejms predstavlja jednu od nekoliko pravnih glavobolja za Trampa, republikanskog kandidata za izbore sljedeće godine. Protiv njega su podignute četiri optužnice u posljednjih šest mjeseci. Optužen je u Džordžiji i Vašingtonu da je planirao da prekroji volju birača na izborima 2020, na Floridi za pogrešno upravljanje povjerljivim dokumentima, a na Menhetnu za falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa tajnim novcem koji je isplaćen u njegovo ime.

Trampova kompanija je prošle godine osuđena za poresku prevaru u drugom krivičnom predmetu jer je pomagala rukovodiocima da izbjegnu poreze na pogodnosti kao što su stanovi i automobili. Kompanija je kažnjena sa 1,6 miliona dolara. Jedan izvršni direktor, Trampov dugogodišnji šef finansija Alen Vajselberg, priznao je krivicu i odležao je pet mjeseci u zatvoru. On je takođe među optuženima u tužbi Džejms.

Njena tužba ne donosi potencijalnu zatvorsku kaznu, ali bi mogla da zakomplikuje Trampovu sposobnost da sklapa poslove sa nekretninama.

Džejms, koja se u kampanji za funkciju predstavljala kao Trampov kritičar, počela je da preispituje njegovo poslovanje u martu 2019. nakon što je njegov bivši lični advokat Majkl Koen svjedočio pred Kongresom da je on preuveličao bogatstvo u finansijskim izvještajima dok je pokušavao da kupi NFL ekipu Bafalo Bils.

Kancelarija Džejms je ranije podnijela tužbu protiv Trampa zbog zloupotrebe njegove dobrotvorne fondacije za unapređenje političkih i poslovnih interesa.

Trampu je naređeno da uplati dva miliona dolara u dobrotvorne svrhe kao kaznu, dok je njegova dobrotvorna organizacija zatvorena.

Bonus video: