Iran optužio Netanjahua da prijjeti napadom nuklearnim oružjem, iz kabineta kažu da je pogrešno pročitano

Iranski ambasador u UN Amir Saeid Iravan je poslao pismo generalnom sekretaru UN, predsjednicima Generalne skupštine i Savjeta bezbjednosti u kojem je izrazio "oštru osudu" Netanjahuovog obraćanja, javila je zvanična novinska agencija IRNA

6849 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Iran je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) prošle nedjelje zaprijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv te zemlje.

Kao dokaz takve tvrdnje citirana je rečenica za koju je Netanjahuov kabinet odmah saopštio da je pogrešno pročitana.

Iranski ambasador u UN Amir Saeid Iravan je poslao pismo generalnom sekretaru UN, predsjednicima Generalne skupštine i Savjeta bezbjednosti u kojem je izrazio "oštru osudu" Netanjahuovog obraćanja, javila je danas zvanična novinska agencija IRNA.

U pismu je ambasador ocijenio da je "prijetnja premijera izraelskog režima da iskoristi nuklearno oružje protiv Irana alirmirajuća i ozbiljna".

U govoru u petak Netanjahu je značajan dio vremena posvetio iranskoj nuklearnoj prijetnji i podršci Teherana terorizmu i indirektno kritikovao administraciju predsjednika SAD Džozefa Bajdena i zapadne zemlje zbog nuklearnog pitanja, podsjećaju izraelski mediji.

"Prije osam godina zapadne sile su obećale da će se obnoviti sankcije ako Iran prekrši nuklearni sporazum.Pa, Iran krši sporazum, ali sankcije nisu obnovljene. Da bi se zaustavile iranske nuklearne ambicije ta politika se mora promijeniti. Sankcije se moraju obnoviti", rekao je Netanjahu koji se oštro protivio nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom 2015. godine.

"I iznad svega Iran se mora suočiti sa kredibilnom nuklearnom prijetnjom. Sve dok sam ja premijer Izraela uradiću sve u svojoj moći da spriječim da Iran dobije nuklearno oružje", dodao je izraelski lider.

Netanjahuov kabinet je ubrzo poslije govora objavio saopštenje navodeći da je on pogrešno pročitao rečenicu i da je namjeravao da kaže " kredibilna vojna prijetnja", frazu koju je često koristio.

Ona je odraz njegovog uvjerenja da samo kombinacija sankcija i prijetnji vojnom intervencijom može da odvrati Iran od nastavka razvoja programa nuklearnog oružja.

Zvaničan tekst Netanjahuovog govora izdat je takođe ubrzo poslije njegovog obraćanja i na raspolaganju je u PDF formatu na vebsajtu GS UN.U njemu piše "kredibilna vojna prijetnja".

Uprkos tom objašnjenju ambasador Iravani je napisao da je Netanjahu "direktno prijetio da upotrijebi nuklearno oružje protiv nezavisne države članice UN", prenijeli su izraelski mediji.

"Imajući u vidu da je nuklearno oružje prijetnja egzistenciji čovječanstva i planete, ozbiljnost takve prijetnje je neuporediva i izazvaće veliki šok u međunarodnoj zajednici, posebno kada takva prijetnja dolazi iz krediblnog foruma", napisao je ambasador.

On je kritikovao Izrael, koji nikada nije potvrdio, ni porekao da ima nuklearno oružje, što se nije pridružio međunarodnim sporazumima čiji je cilj da se spriječi širenje takvog oružja.

Uz to je apelovao na "oštar odgovor međunarodne zajednice" na Netanjahuov govor i da se njegovo pismo objavi kao dokument Savjeta bezbjednosti.

Bonus video: