Američki vojnik koji je prebjegao u Sjevernu Koreju nalazi se u američkom pritvoru u Kini

Američki zvaničnici prenijeli su da je King proglašen dezerterom, što je kažnjivo zatvorom, oduzimanjem plate ili otpuštenjem iz vojske. King je iz Vinskonsina, a bio je jedan od 20.000 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji

3170 pregleda 1 komentar(a)
Trevis King, Foto: Printscreen YouTube
Trevis King, Foto: Printscreen YouTube

Američki vojnik Trevis King, koji je prije dva mjeseca prešao u Sjevernu Koreju iz Južne Koreje, nalazi se u američkom pritvoru u Kini.

To su dva neimenovana američka zvaničnika izjavila danas, nekoliko sati nakon najave Sjeverne Koreje da će ga protjerati iz zemlje.

Saopštenje da će Sjeverna Koreja protjerati Kinga iznenadila je neke posmatrače, koji su očekivali da će se odugovlačiti sa njegovim pritvorom u nadi da će se dobiti ustupci od SAD u vrijeme visokih tenzija između te dvije zemlje.

Američki zvaničnici prenijeli su da je King proglašen dezeterom, što je kažnjivo zatvorom, oduzimanjem plate ili otpuštenjem iz vojske. King je iz Vinskonsina, a bio je jedan od 20.000 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja donijela je odluku da protjera Kinga koji je 18. jula utrčao u tu zemlju preko granice između dvije Koreje, prenijela je ranije tamošnja državna novinska agencija.

Agencija je prenijela da su sjevernokorejske vlasti završile ispitivanje vojnika i da je on priznao da je ilegalno ušao u zemlju jer se loše osjećao zbog „neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije“ u američkoj vojsci.

King je krenuo na sjever u julu, dok je bio u obilasku granice sa južnokorejske strane.

Novinska agencija nije prenijela kada vlasti planiraju da sprovedu odluku o protjerivanju.

Bonus video: