SAD dozvolile da Izraelci putuju u tu zemlju bez viza

Kako je predviđeno, Izraelci će moći da putuju u SAD turistički i poslovno i da tamo budu do 90 dana bez vize, a jedino je potrebno da se registruju preko elektronskog sistema za odobrenje putovanja

2271 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu i Bajden, na sastanku u SAD, 20. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Netanjahu i Bajden, na sastanku u SAD, 20. septembra 2023. godine, Foto: Reuters

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) primila je Izrael u grupu odabranih zemalja čiji građani mogu da putuju u tu zemlju bez vize.

Takva odluka je danas objavljena uprkos zabrinutosti Vašingtona za odnos Vlade Izraela prema Palestincima koji imaju državljanstvo SAD i predstavlja veliki uspjeh izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji se često nije slagao sa tom zemljom.

Kako je predviđeno, Izraelci će moći da putuju u SAD turistički i poslovno i da tamo budu do 90 dana bez vize, a jedino je potrebno da se registruju preko elektronskog sistema za odobrenje putovanja.

Trenutno građani 40 uglavnom evropskih i azijskih zemalja mogu da putuju u SAD bez viza i ostanu tamo tri mjeseca.

Tim programom upravlja Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost, a njegov sekretar Alehandro Majorkas (Alejandro Mayorkas) je rekao da će sporazum poslije više od jedne decenije rada ojačati saradnju dvije zemlje na protivterorizmu, sprovođenju zakona i drugim zajedničkim prioritetima i povećati bezbjednost saveznika.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u zajedničkom saopštenju sa Majorkasom citirao poboljšanu "slobodu kretanja za građane SAD, uključujući one koji žive na palestinskim teritorijama ili tamo odatle putuju".

Prijem Izraela je bio prioritet za izraelske lidere.

Odobren je dok traju višemjesečni masovni protesti protiv predložene reforme pravosudnog sistema Izraela za koji kritičari kažu da će uticati da zemlja bude manje demokratska.

Zemlje koje žele da se uključe u takav program moraju da ispune tri ključna kriterijuma.

Izrael je ispunio dva u protekle dvije godine: mali procenat Izraelaca koji su tražili vizu, a bili odbijeni i mali procenat onih koji su ostali duže nego što im viza traje.

Izraelci su nastojali da ispune treći, za reciprocitet koji u osnovi znači da odnos prema svim građanima SAD, uključujući Palestince, mora biti isti na putovanju po Izraelu.

Pravdajući se razlozima nacionalne bezbjednosti Izrael već dugo ima posebne zahtjeve za ulazak i proces provjere za Amerikance Palestince.

Mnogi se žale da su procedure neprijatne i diskriminatorske i Amerikancima sa palestinskim dozvolama boravka na Zapadnoj obali i pojasu Gaze nije dozvoljeno da koriste izraelski međunarodni aerodrom.

Oni kao i drugi Palestinci moraju da putuju preko Jordana ili Egipta.

Američki zvaničnici su najavili da će status Izraela u programu biti stalno nadgledan i ako se vidi da ne ispunjavaju uslove ukinuće se bezvizni status.

Bonus video: