Pojavila se osoba koja je na američkoj lutriji dobila 'džekpot' od 1,6 milijardi dolara

Dobitni listić prodat je u samousluzi u Neptun Biču, malom mjestu na obali Atlantika u blizini Džeksonvila

7605 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osoba koja je u avgustu na američkoj lutriji "Mega milions" dobila "džekpot" od 1,6 milijardi dolara - treći po veličini u istoriji SAD, javila se da preuzme nagradu, saopštili su zvaničnici.

Po zakonu Floride, ime pobjednik se mora prijaviti najkasnije 90 dana od datuma dobijanja nagrade, a to je bilo 25. septembra, rekli su zvaničnici Lutrije. Lutrija u srijedu nije potvrdila da li je ta osoba uzela dobitak kao paušal - odjednom, kada je umanjen ili kao anuitet - isplatu na rate, a nije preciziran ni procijenjeni iznos paušala.

Na Floridi, pobjednici moraju da traže paušalnu sumu u roku od 60 dana od izvlačenja. Oni imaju do 180 dana ako se odluče za anuitet nagrade koji se isplaćuje u 30 godišnjih rata. Džekpot takođe podleže federalnim porezima. Ne postoji državni porez na dohodak na Floridi.

Dobitni listić prodat je u samousluzi u Neptun Biču, malom mjestu na obali Atlantika u blizini Džeksonvila. Pobjednički brojevi 8. avgusta bili su 13, 19, 20, 32, 33, a "Mega kuglica" je bila 14.

Sve u svemu, dosad je "Mega Millions" imao pet dobitaka od više od milijardu dolara.

Najveći "džekpot" do sada bio je "Pauerbol" tiket u Kaliforniji od nevjerovatnih 2,04 milijarde dolara iz izvlačenja 8. novembra 2022. Sledeći najveći je takođe bila "Pauerbol" nagrada od 1,586 milijardi dolara 13. januara 2016. Ta nagrada je podijeljena na tri dobitnika srećke prodate u Kaliforniji, Floridi i Tenesiju.

Jedna osoba u Južnoj Karolini je 23. oktobra 2018. osvojila 1,537 milijardi dolara, dok je u Mejnu 13. januara 2023. osvojeno 1,35 milijardi dolara, a u Ilinoisu 29. jula 2022. 1,337 milijardi dolara.

Istorijski gledano, većina dobitnika velikih nagrada odlučila je da primi nagradu kao jednokratnu, paušalnu isplatu, prema Udruženju lutrije SAD.

Ponekad se pobjednici odlučuju za anuitet, uključujući dobitnika "džekpota" u Virdžiniji sa izvlačenja 4. marta 2023. Taj pobjednik, čije ime ostaje anonimno prema zakonu Virdžinije, odabrao je anuitet - godišnje isplate od po 156,7 miliona dolara jednom godišnje.

"Mega Milions" se igra u 45 država SAD, a i u Vašingtonu, D.C, i na Američkim Djevičanskim ostrvima.

Bonus video: