Odbačen Trampov zahtjev za odlaganje suđenja po optužbi za prevaru

Bivši predsjednik, njegovi sinovi, organizacija i drugi entiteti se od septembra 2022. nalaze na optužnici državne tužiteljke Letiše Džejms

1545 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Apelacioni sud odbacio je zahtjev za odlaganje suđenja bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu po građanskoj parnici, čiji je početak zakazan za 2. oktobar.

Kako je danas javio Glas Amerike (VOA), tu odluku donijelo je petočlano sudsko vijeće.

Takođe, ukinut je nalog jednog od sudija Dejvida Fridmana donijet 14. septembra, da se ne proglašava početak ročišta, dok se razmatrao zahtjev za odlaganjem koji je podnio bivši predsjednik.

Sudsko vijeće odluku je donijelo dva dana pošto je sudija Artur Engoron predočio da su Tramp i njegova porodična firma precjenjivali vrijednost imovine – u namjeri da im se odobre bolji uslovi za kreditiranje i osiguranje.

Bivši predsjednik, njegovi sinovi, organizacija i drugi entiteti se od septembra 2022. nalaze na optužnici državne tužiteljke Letiše Džejms.

Ona je zatražila kaznu od najmanje 250 miliona dolara, zabranu poslovanja bivšem američkom predsjedniku i njegovim sinovima Donaldu mlađem i Eriku u Njujorku, kao i petogodišnju zabranu kupovine komercijalnih nekretnina za Trampa i njegovu organizaciju.

Taj slučaj nije povezan sa četiri krivične optužnice podnijete protiv Trampa, uključujući i onu u vezi sa nastojanjima da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020.

Bivši američki predsjednik odbacio je optužbe u svim procesima tvrdeći da se radi o politički motivisanim "lovom na vještice" koji demokrate navodno vode protiv njega.

Tužiteljka Džejms je članica Demokratske stranke.

Uprkos izazovima u pravnoj sferi, Tramp figurira kao najozbiljniji kandidat za osvajanje republikanske nominacije za predsjedničke izbore 2024.

Bonus video: