Klimatske promjene uzrok ovogodišnjih monsunskih kiša u Indiji

Materijalna šteta u Himašal Pradešu je ove godine iznosila više nego u poslednjih pet godina ukupno

2301 pregleda 1 komentar(a)
Posledice obilnih monsunskih kiša u Agri, Indija, Foto: REUTERS
Posledice obilnih monsunskih kiša u Agri, Indija, Foto: REUTERS

Klimatske promjene koje su ljudi izazvali prouzrokavale su razorne posledice monsunskih kiša u Indiji u kojima je život izgubilo 428 ljudi, dok je Savezna država Himašal Pradeš pretrpjela materijalnu štetu od preko 1,42 milijarde dolara od juna ove godine, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Klimatske promjene čine vremenske prilike ekstremnijima i naučnici upozoravaju da bi indijske države u oblasti Himalaja trebalo da očekuju nepredvidljive i teške sezone poput ovogodišnje.

Materijalna šteta u Himašal Pradešu je ove godine iznosila više nego u poslednjih pet godina ukupno.

Drugi regioni su takođe pretrpjeli veliku štetu u smislu gubitka života, imovine i poljoprivrednog zemljišta, uključujući susjednu državu Utarakand, Delhi i većinu sjevernih i zapadnih indijskih država.

Obilne kiše su izazvale stotine klizišta, a rijeke koje su se izlile nosile su vozila i rušile zgrade. Veliki broj autoputeva su potopljeni ili uništeni.

Na jugu Indije kiša je ove godine bila toliko rijetka da je učinila ovu monsunsku sezonu najsušnijom od 1901. godine. Vlada Karnatake u južnoj Indiji proglasila je sušu u većem dijelu države.

Vlada Himašal Pradeša najavila je program od 106 miliona dolara (oko 100 miliona eura) za program smanjenje rizika od katastrofa kako bi ojačala svoj odgovor na ekstremne vremenske prilike, koji će biti realizovan uz pomoć Francuske razvojne agencije.

Indija je trenutno jedan od najvećih emitera ugljen dioksida na svijetu. Država je takođe osnovala nacionalni fond za prilagođavanje klimatskim promjenama, ulažući više od 72 miliona dolara za različite projekte od 2015.

Bonus video: