"Prokineski" kandidat pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora na Maldivima

Muiz je obećao da će izbaciti indijske trupe sa Maldiva i da će uravnotežiti trgovinske odnose zemlje, za koje je rekao da su u velikoj mjeri naklonjeni Indiji

3789 pregleda 1 komentar(a)
Muiz, Foto: REUTERS
Muiz, Foto: REUTERS

U drugom krugu predsjedničkih izbora na Maldivima koji su održani u subotu pobijedio je opozicioni kandidat Mohamed Muiz koji podržava bliske veze sa Kinom, osvojivši više od 53 odsto glasova, javljaju lokalni mediji.

Izbori su se pretvorili u referendum o tome da li će Indija ili Kina imati veći uticaj u toj zemlji.

Muiz je obećao da će izbaciti indijske trupe sa Maldiva i da će uravnotežiti trgovinske odnose zemlje, za koje je rekao da su u velikoj mjeri naklonjeni Indiji.

Lokalni mediji su izvijestili da je aktuelni predsjednik Mohamed Solih, za koga se smatra da je proindijski opredijeljen, osvojio 46 odsto glasova.

Solih koji je izabran za predsjednika 2018, suočavao se s optužbama Muiza da je dozvolio Indiji nekontrolisano prisustvo u zemlji. Muizova partija, Narodni nacionalni kongres, smatra se izrazito prokineskom.

On je rekao da je indijska vojska bila tu samo da izgradi brodogradilište prema sporazumu između dvije vlade i da suverenitet Maldiva neće biti narušen.

I pored svoje retorike ne očekuje se da Muiz drastično promijeni spoljnu politiku prema Indiji, već je mnogo vjerovatnije da će Muiz umanjiti protivljenje kineskim investicijama na Maldivima.

Maldivi se sastoje od 1.200 koralnih ostrva u Indijskom okeanu koji se nalaze na glavnom brodskom putu između istoka i zapada.

Bonus video: