UN stigle u Nagorno-Karabah, u prvoj misiji u posljednjih 30 godina

Jermenija i Azerbejdžan vodili su dva rata u posljednje tri decenije oko regiona, koji je od raspada Sovjetskog Saveza bila većinska etnička jermenska enklava unutar međunarodno priznate granice Azerbejdžana

4882 pregleda 3 komentar(a)
Preko 100 hiljana "prisilno raseljenih lica stiglo u Jermeniju", Foto: Reuters
Preko 100 hiljana "prisilno raseljenih lica stiglo u Jermeniju", Foto: Reuters

Misija Ujedinjenih nacija (UN) stigla je danas u Nagorno-Karabah, saopštile su vlasti Azerbejdžana, prenijela je agencija AFP.

To je prvi put u posljednjih 30 godina da je ova međunarodna organizacija dobila pristup regionu.

Portparol azerbejdžanskog predsjedništva rekao je za AFP da je "misija UN stigla u Karabah u nedjelju ujutru uglavnom da procijeni humanitarne potrebe".

Jermenski separatisti, koji su kontrolisali region tri decenije, pristali su da se razoružaju, raspuste svoju vladu i reintegrišu sa Bakuom poslije jednodnevne azerbejdžanske ofanzive prošle nedjelje.

Nakon toga, skoro svih 120.000 stanovnika Nagorno-Karabaha pobjeglo je sa teritorije Nagorno-Karabaha, što je izazvalo izbjegličku krizu.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan za "etničko čišćenje".

"Ovo je direktan čin etničkog čišćenja na koji smo upozorili međunarodnu zajednicu", rekao je Pašinjan na sjednici vlade 28. septembra, pozivajući na konkretno djelovanje međunarodne zajednice.

Baku je odbacio optužbe za etničko čišćenje i navodi da želi da "reintegriše" etničko jermensko stanovništvo enklave u Azerbejdžan.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana je 28. septembra pozvalo etničke Jermene da ostanu u Nagorno-Karabahu.

Francuska je kritikovala Azerbejdžan, jer je dozvolio pristup regionu misiji UN nakon što je većina stanovnika već pobjegla.

Kraj separatističkih nastojanja Nagorno-Karabaha zadao je težak udarac vjekovima starom snu Jermena o ponovnom ujedinjenju, prenio je AFP.

Nazeli Bagdasarjan, portparolka jermenskog premijera, rekla je da je "100.483 prisilno raseljenih lica stiglo u Jermeniju" do nedjelje, 1. oktobra ujutro.

Ona je takođe navela da se više od 45.000 izbjeglica nalazi u privremenom smještaju.

Poslije munjevite akcije vojske Azerbejdžana, 20. septembra su dvije strane potpisale sporazum o primirju.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su dva rata u posljednje tri decenije oko regiona, koji je od raspada Sovjetskog Saveza bila većinska etnička jermenska enklava unutar međunarodno priznate granice Azerbejdžana.

Region je isprva došao pod kontrolu etničkih jermenskih snaga, pomognutih jermenskom vojskom, u separatističkim borbama koje su završile 1994. Međutim, tokom rata 2020. Azerbejdžan je vratio djelove Nagorno-Karabaha zajedno s okolnim teritorijama.

Bonus video: