Island najbezbjednija zemlja na svijetu, pogledajte gdje je Crna Gora

Prvo mjesto zauzeo je Island

8042 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na listi najbezbjednijih zemalja na svijetu Globanog indeksa mira (Global peace index) Crna Gora zauzela je 45. mjesto.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba, navodi klix.

Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrijednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Prvo mjesto na listi koju je sačinio Institut za ekonomiju i mir zauzep je Island.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbjezbednija zemlja na svijetu.

GPI
foto: Printscreen

Druga na listi bila je Danska, dijelom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od istraživanja iz 2022. godine.

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mjestu. Hrvatska je na 14. mjestu, Sjeverna Makedonija na 38, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mjestu, što je čini najlošije pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Nije svaka zemlja na svijetu blagoslovena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije.

GPI
foto: Printscreen

Na drugom kraju spektra su zemlje koje pate od rata, široko rasprostranjenog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerovatno nesigurnim - Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan.

Bonus video: