Tramp došao na suđenje, tvrdi da je proces politički motivisana prevara

Njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms (Letitia James) optužila je Trampa i njegovu kompaniju da obmanjuje banke, osiguravajuće kuće i druge kompanije tako što redovno iznosi lažne podatke o bogatstvu u finansijskim izvještajima

3956 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, u sudnici u Njujorku, 2. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Tramp, u sudnici u Njujorku, 2. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp danas je, po dolasku u sudnicu u saveznoj državi Njujork, kritikovao sudski proces koji se protiv njega vodi po optužbi za poslovne malverzacije, tvrdeći da je riječ o politički motivisanoj "prevari".

"Ovo je nastavak najvećeg lova na vještice svih vremena. To je prevara. To je laž", rekao je Tramp uoči ročišta u procesu koji bi mogao da mu nanese veliki udarac i liši ga kontrole nad Tramp kulom i drugim vrijednim nekretninama.

Tramp, koji važi za favorita u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, negira krivicu i ponavlja da je tužba politički motivisan pokušaj osujećenja njegovog povratka u Bijelu kuću.

Njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms (Letitia James) optužila je Trampa i njegovu kompaniju da obmanjuje banke, osiguravajuće kuće i druge kompanije tako što redovno iznosi lažne podatke o bogatstvu u finansijskim izvještajima.

Tužiteljka Džejms, iz Demokratske stranke, traži da Tramp bude kažnjen sa 250 miliona dolara i zabranom da posluje u Njujorku.

Sudija Artur Engoron (Arthur) već je presudio da je Tramp počinio prevaru u poslovanju. U pitanju je sudski proces bez porote, usljed čega će Engoron odlučivati i o šest drugih tačaka optužnice.

Ako njegova prošlonedjeljna odluka bude potvrđena u žalbenom postupku, Tramp bi mogao da bude primoran da se odrekne vrijedne imovine u Njujorku, među kojoj su Tramp kula, poslovna zgrada na Volstritu, tereni za golf i imanje u predgrađu.

Prije današnjeg ročišta, Džejms je ponovila da je Tramp godinama bio uključen u "kontinuiranu prevaru".

Tramp vjerovatno neće svjedočiti još nekoliko nedjelja, a današnjim pojavljivanjem pred sudom odstupio je od svoje uobičajene prakse.

Tramp se nije pojavio pred sudom ni kada su njegova kompanija i jedan od njenih najviših rukovodilaca osuđeni prošle godine za poresku prevaru. Nije se pojavio ni na ovogodišnjem suđenju, kada ga je porota proglasila odgovornim za seksualni napad na spisateljicu Džin Kerol.

Bonus video: