Završio se jermenski egzodus iz Nagorno-Karabaha, put Jermenije otišlo više od 100.000 ljudi

Jermenska vlada saopštila je danas da je 100.514 od oko 120.000 stanovnika Nagorno-Karabaha prebjeglo u Jermeniju

7562 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Detalj iz gotovo napuštenog Stepanakerta u Nagorno Karabahu, 2. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz gotovo napuštenog Stepanakerta u Nagorno Karabahu, 2. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Poslednji autobus sa Jermenima iz Nagorno-Karabaha napustio je danas tu regiju na teritoriji Azerbejdžana i otišao put Jermenije, čime je dovršen iscrpljujući egzodus više od 100.000 ljudi.

Nagorno-Karabah je napustilo više od 80 odsto njegovih stanovnika nakon što je Azerbejdžan munjevitom vojnom akcijom nedavno povratio to separatističko područje.

Pomenuti autobus je ušao u Jermeniju sa 15 putnika koji imaju teške bolesti i poteškoće u kretanju, rekao je Gegam Stepanjan, ombudsman za ljudska prava Nagorno-Karabaha.

On je zatražio informacije o svim drugim stanovnicima koji žele da odu, ali imaju problema da to ostvare.

U jednodnevnoj vojnoj kampanji započetoj 19. septembra, azerbejdžanska vojska je teško porazila separatističke snage Jermena koje su imale manjak ljudstva i oružja, pa su one bile prinuđene da kapituliraju.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Azerbejdžana Elšad Hadžijev rekao je danas agenciji Asošiejted pres da je policija te zemlje uspostavila kontrolu nad cijelim regionom.

Iako su se vlasti u Bakuu obavezale da će poštovati prava Jermena, većina njih je žurno pobjegla iz regiona, plašeći se odmazde ili gubljenja prava da koriste svoj jezik, i da praktikuju svoju vjeru i običaje.

Jermenska vlada saopštila je danas da je 100.514 od oko 120.000 stanovnika Nagorno-Karabaha prebjeglo u Jermeniju.

Jermenska ministarka zdravlja Anahit Avanesjan rekla je da su neki ljudi umrli tokom iscrpljujućeg i sporog putovanja jednim planinskim putem koji je trajao čak 40 sati.

Egzodus je uslijedio nakon što je Azerbejdžan devet mjeseci blokirao separatistički region, u ranijem ratu onemogućen da ima direktnu teritorijalnu vezu sa Jermenijom, zbog čega su mnogi stanovnici patili od neuhranjenosti i nedostatka lijekova.

Bonus video: