Republikanac pokrenuo inicijativu za smjenu Mekartija, predsjednika Predstavničkog doma

Gejc, desničarski republikanac sa Floride, veliki kritičar Mekartija, mjesecima je najavljivao taj potez, a prijetnje su se pojačale nakon što je ovog vikenda Mekarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova da se izbjegne zatvaranje američke vlade

6748 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Met Gejc, republikanac iz Predstavičkog doma američkog Kongresa pokrenuo je inicijativu za smjenu predsjednika tog tijela, takođe republikanca Kevina Mekartija.

"Imam dovoljno republikanaca da se naredne nedjelje jedna ili dvije stvari dese: Kevin Mekarti ili više neće biti predsjednik Predstavničkog doma, ili će biti predsjednik tog doma koji radi u interesu demokrata. Meni svaki rezultat odgovara, jer američki narod ima pravo da zna koga ima na vlasti", izjavio je sinoć Gejc nakon što je predao zahtjev za smenu Mekartija, prenosi Glas Amerike.

Mekarti mu je nekoliko minuta kasnije, na društvenim mrežama, kratko odgovorio porukom: "Samo naprijed".

Gejc, desničarski republikanac sa Floride, veliki kritičar Mekartija, mjesecima je najavljivao taj potez, a prijetnje su se pojačale nakon što je ovog vikenda Mekarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova da se izbjegne zatvaranje američke vlade.

To će biti test za Mekartija, a moraće i da zatraži podršku demokrata. Kakav će biti rezultat glasanja još nije jasno, ali su i pristalice Mekartija nedjeljama najavljivale da su spremne za ovaj potez.

Rezultat može biti poniženje, jer bi Mekarti time postao prvi predsjednik Predstavničkog doma koji je smijenjen, ali može da dobije novi zamajac time što će preći još jednu prepreku, makar sa tijesnom većinom. Mekarti je, nedavno, o zahtevima za smjenu rekao i da je to šansa da se kritičari ućutkaju jednom za svagda.

Gejc je napomenuo da je njegov potez vjerovatno osuđen na neuspjeh. Optužio je Mekartija da pravi dogovor sa Bijelom kućom kako bi se doneo zakon kojim bi bilo omogućena finansijska pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Zahtevi za smjenu predsjednika Predstavničkog doma nisu uobičajeni i podrazumevaju strogu proceduru, koja je u proteklom vijeku samo dva puta bila pokrenuta protiv republikanskih predsjednika tog tijela, navodi Glas Amerike.

Bonus video: