SAD: Prva kazna za "bacanje đubreta" u svemiru

„Ovo je prva odluka o svemirskom otpadu koju sprovodi Komisija, koja je pojačala napore da reguliše satelite“, navodi u saopštenju FCC

7793 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Satelitska kompanija Dish Network dobila je kaznu od 150.000 dolara (oko 143 hiljade eura) u Americi jer nije na pravi način rashodovala jedan od svojih svemirskih satelita, objavio je CNN.

Ovo je prvi put da američki savezni regulatori daju takvu kaznu, kako piše CNN, prenosi N1.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) objavila je u ponedjeljak da je završila istragu kompanije Dish, što je za posljedicu imalo propisivanje kazne i „priznanje odgovornosti“ kompanije.

„Ovo je prva odluka o svemirskom otpadu koju sprovodi Komisija, koja je pojačala napore da reguliše satelite“, navodi u saopštenju FCC.

Kompanija je odgovorila saopštenjem u kom je rekla da je satelit bio „starija svemirska letjelica (poletela 2002. godine) koja je izričito izuzeta od pravila FCC koja zahtijevaju minimalnu orbitu za odlaganje“.

Orbita za odlaganje je orbita u koju se udaljuju sateliti koji izlaze iz upotrebe, kako se ne bi sudarili sa onima koji još uvijek rade.

Iz Dish-a su takođe rekli da FCC nije tvrdila da njihov satelit predstavlja prijetnju po bezbjednost i da njihova kompanija duže vrijeme bezbjedno upravlja velikom flotom satelita i shvata svoje obaveze ozbiljno.

Svemirski otpad postaje sve veći problem za operatore satelita, piše CNN. Procjenjuje se da u orbiti Zemlje već sada postoji skoro 700.000 komada đubreta čija je dužina veća od jednog centimetra.

Bonus video: