Bajden sugeriše da možda ima način da zaobiđe Kongres radi nastavka davanja pomoći Ukrajini

Pomoć Ukrajini, koju odobrava Kongres, izvor je napetosti i neizvjesnosti jer je nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa ozbiljno sumnjičavo, ili se otvoreno protivi dodatnom finansiranju ukrajinske vojske

4025 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džozef Bajden, suočen sa time da će republikanci u Predstavničkom domu Kongresa vjerovatno blokirati američku pomoć Ukrajini, izjavio je večeras da planira da održi veliki govor o tom pitanju i ukazao da možda postoji "drugi način" da se pomogne Kijevu ako prepreke u Kongresu potraju.

"Uskoro ću najaviti svoj veliki govor po ovom pitanju, zato što je za SAD i naše saveznike izuzetno važno da ostanemo privrženi Ukrajini", rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući, dok je govorio na neke druge teme.

Zvaničnici Bijele kuće nisu željeli da kažu kada Bajden planira da održi govor, predsjednik nije pojasnio koji bi to alternativni metod bio da Ukrajina, koju je napala Rusija, dobije od SAD dodatnu vojnu pomoć.

"Postoji još jedan način da iznađemo finansijska sredstva, ali neću sada da ulazim u to", rekao je predsjednik SAD.

Pomoć Ukrajini, koju odobrava Kongres, izvor je napetosti i neizvjesnosti jer je nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa ozbiljno sumnjičavo, ili se otvoreno protivi dodatnom finansiranju ukrajinske vojske.

Predsjednik je rekao da ga otpor nije "zabrinuo" jer za pomoć postoji široka podrška i demokrata i republikanaca.

Ipak, prošlonedeljni dogovor dvije stranke u Predstavničkom domu da se podrži finansiranje federalne vlade postignut je po cijenu da novih 13 milijardi dolara pomoći Ukrajini ne bude u njega uključeno, što je rezultat pritiska nekoliko desno orijentisanih republikanaca.

Dogovor da američka vlada i federalne službe budu privremeno finansirane do 13. jula bio je i veoma skup po, sada bivšeg, predsjednika Predstavničkog doma, republikanca Kevina Makartija.

Na podsticaj nekoliko krajnje konzervativnih republikanaca na čelu sa kongresmenom Matom Gecom sa Floride, Makarti je u utorak postao prvi predsjednik donjeg doma Kongresa SAD koji je ikada skinut sa funkcije.

Republikanci, koji imaju veoma tijesnu većinu u Predstavničkom domu, naredne sedmice treba da izaberu novog predsjednika te institucije.

Makartijev dolazak na funkciju bio je praćen višestrukim glasačkim opstrukcijama od strane nekolicine najkonzervativnijih republikanskih poslanika na čelu sa Gecom, i postao je predsjednik tek pošto je pristao na to da njegov opoziv može pokrenuti jedan jedini poslanik - što se, zaslugom Geca, i desilo.

Bonus video: