Putin: U tijelima poginulih u Prigožinovom avionu nađeni fragmenti ručne bombe

Istraga nesreće nije došla ni do kakvih naznaka da je privatni avion pretrpio "spoljni udar", rekao je Putin

23747 pregleda 10 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da su fragmenti ručne bombe nađeni u tijelima poginulih 23. avgusta u padu aviona koji je pripadao šefu plaćeničke formacije Vagner, Jevgeniju Prigožinu.

Istraga nesreće nije došla ni do kakvih naznaka da je privatni avion pretrpio "spoljni udar", rekao je Putin.

Prigožin i dvojica njegovih najviših saradnika u Vagneru bili su među 10 poginulih u padu aviona koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg.

Nema načina da se nezavisno provjeri to što je Putin izjavio.

Preliminarne procjene američkih obaveštajnih službi su da je pad izazvala namjerna eksplozija, a zapadni zvaničnici su ukazali na dugu listu Putinovih neprijatelja koji su ubijeni.

Kremlj je optužbe da stoji iza nesreće nazvao "apsolutnom laži".

Rusija je pokrenula istragu, ali nikakvi nalazi nisu zvanično objavljeni.

Mlaznjak Embraer je napravljen u Brazilu, ali je Moskva odbila ponudu proizvođača da učestvuje u istrazi iako je to uobičajeno.

Premda je Putin konstatovao da istraga još traje, i nije rekao šta je izazvalo nesreću, njegova izjava je aluzija da je avion oboren eksplozijom ručne bombe u unutrašnjosti, mada je moguće da je bomba eksplodirala i tek pošto je avion pao.

Prigožinova kratka pobuna 24. juna bila je najozbiljniji izazov za Putina koji je na vlasti više od dvije decenije. Avion sa Prigožinom se srušio gotovo tačno dva mjeseca kasnije.

Posle njegove pogibije, Putin je opisao Prigožina (62) kao "čovjeka teške sudbine" koji je "napravio ozbiljne greške u životu".

Prigožin je svoje bogatstvo dugovao vezama sa ruskim liderom koje potiču s početka 1990-ih godina.

Prozvan je „Putinovim kuvarom“ zbog unosnih ugovora s Kremljem o snabdijevanju hranom.

Formacija Vagner koju je on stvorio, bila je aktivna u Ukrajini, Siriji i nekoliko afričkih zemalja i na vrhuncu je brojala desetine hiljada vojnika.

Igrala je ključnu ulogu u borbama u Ukrajini prilikom zauzimanja istočnoukrajinskog grada Bahmuta u maju 2023. godine posle više mjeseci krvavih borbi.

Prigožin je rekao da je cilj njegove pobune bilo da zbaci rusko vojno rukovodstvo zbog grešaka u borbama u Ukrajini i napada na njegove plaćenike.

Vagnerovci su 24. juna zauzeli vojni štab Rusije u Rostovu na Donu, a zatim su u konvoju krenuli prema Moskvi. Potom su naglo zaustavili pobunu, kada im je ponuđena amnestija od krivičnog gonjenja i vratili se odakle su došli.

Plaćenici su imali izbor da se povuku iz službe, presele se u Bjelorusiju ili da potpišu nove ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Putin je danas rekao da je nekoliko hiljada Vagnerovih vojnika potpisalo ugovore sa Ministarstvom odbrane.

Bonus video: