U sklopu operativne radne grupe "Balkanski kartel" u Brazilu uhapšeno 16 osoba zbog trgovine kokainom

Istraga je bila zajednički napor između organa za sprovođenje zakona sa obje strane Atlantika

12150 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupno 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog trgovine kokainom u velikoj međunarodnoj operaciji protiv organizovane kriminalne gupe koja je djelovala između Brazila i Evrope.

Među uhapšenima je i "kolovođa bande", srpski državljanin sa prebivalištem u Brazilu, javlja Europol.

Istraga, sprovedena u okviru Europolove Operativne radne grupe (OTF) "Balkanski kartel", bila je zajednički napor između organa za sprovođenje zakona sa obje strane Atlantskog okeana.

"Tokom posljednjih godinu i po dana, uključene vlasti su neumorno radile zajedno na prikupljanju obavještajnih podataka i koordinaciji operativnih aktivnosti. Ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obje strane Atlantika, bila je umiješana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike u razne evropske destinacije. U ranim satima 5. oktobra, izvršena je serija racija na različitim lokacijama u Brazilu (Sao Paulo, Seara, Parana, Rio Grande do Norte i Santa Catarina)", piše na sajtu Europola.

Kao rezultat toga, uhapšeno je 16 osumnjičenih, od kojih je nekoliko bilo povezanih sa kriminalnom organizacijom "Primeiro Comando da Capital".

"Srpski kolovođa" bio je jedna od najvažnijih meta u okviru Evropolovog OTF balkanskog kartela zbog svoje uloge u organizovanju brojnih pošiljki droge između kontinenata.

Brazilski istražitelji su uspjeli da povežu ovu kriminalnu grupu sa dvije nedavne zapljene kokaina: jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu u Zelenortskim Ostrvima u aprilu 2022. i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi.

U ova dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljana Crne Gore.

Ova serija hapšenja u Brazilu označava značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa Zapadnog Balkana koje djeluju širom svijeta.

Istraga je značajno razvijena u okviru Europolovog OTF balkanskog kartela, pri čemu je Europol obezbjeđivao kontinuirani razvoj obavještajnih podataka i analize za podršku terenskim istražiteljima u Brazilu i agencijama uključenim u operaciju.

Dokazi prikupljeni tokom racija sada će biti analizirani kako bi se identifikovali novi istražni tragovi koji se mogu dalje razvijati u okviru Operativne radne grupe, koju čine organi za sprovođenje zakona iz 11 zemalja.

Bonus video: