"Recipročna mjera": SAD protjeruje dvoje ruskih diplomata

Odnosi SAD i Rusije su se naglo pogoršali od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. SAD su saopštile da ne vide svrhu u organizovanju razgovora na visokom nivou, osim kada je riječ o slučajevima kao što je razmjena zarobljenika

2951 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su u petak da protjeruju dvojicu ruskih diplomata i da je to recipročna mjera preduzeta zbog prošlomjesečne odluke Moskve da protjera dvoje Amerikanaca.

"Na neosnovano rusko protjerivanje dvoje diplomata iz američke ambasade u Moskvi, Stejt department je uzvratio proglašavanjem dva zvaničnika ruske ambasade u SAD personama non grata", rekao je portparol Stejt departmenta.

Rusija je prošlog mjeseca saopštila da je protjerala dvoje američkih diplomata zbog komunikacije sa Robertom Šonovim, ruskim državljaninom koji je jedno vrijeme radio u američkom konzulatu u Vladivostoku.

Nakon ranijeg smanjenja broja diplomata, Šonov je počeo da radi u konzulatu pod ugovorom a SAD su saopštile da je zaposlen da rutinski prati javno dostupne ruske medije.

Ruske vlasti su ga uhapsile u avgustu po optužbi da je Ukrajini davao povjerljive informacije.

"Stejt department neće tolerisati ruski šablon maltretiranja naših diplomata", naglasio je portparol.

"Odlukama Stejta šalje se jasna poruka da će neprihvatljivi potezi protiv službenika naše ambasade u Moskvi imati posljedice", navodi se u reagovanju.

Odnosi SAD i Rusije su se naglo pogoršali od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. SAD su saopštile da ne vide svrhu u organizovanju razgovora na visokom nivou, osim kada je riječ o slučajevima kao što je razmjena zarobljenika.

Američko diplomatsko prisustvo u Rusiji znatno je smanjeno i prije rata, nakon što je ukazom ruskog predsjednika Vladimira Putina ograničeno zapošljavanje lokalnih radnika. Zbog toga, Rusi često moraju da se prijavljuju za američku vizu u drugim zemljama.

Bonus video: