Bajden pomenuo mogući sastanak sa Si Đinpingom u novembru u San Francisku

Peking i Vašington su posljednjih mjeseci obnovili dijalog nizom posjeta visokih američkih zvaničnika Pekingu, uključujući šefa diplomatije Entonija Blinkena

3710 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da postoji "mogućnost" sastanka sa kineskim kolegom Si Đinpingom tokom samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), zakazanog za sredinu novembra u San Francisku.

"Takav sastanak nije dogovoren, ali postoji mogućnost", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, pošto su američki mediji prenijeli da su dva lidera planirala da se sastanu kako bi ublažili bilateralne napetosti.

Peking i Vašington su posljednjih mjeseci obnovili dijalog nizom posjeta visokih američkih zvaničnika Pekingu, uključujući šefa diplomatije Entonija Blinkena.

Ali bilateralni odnosi su i dalje napeti, sa trgovinskim sporovima, kineskom ekspanzijom u Južnom kineskom moru i pitanjem ostrva Tajvan koji ostaje kamen spoticanja.

Bajden je u avgustu nagovijestio da i planira da se sastane sa predsjednikom Kine tokom samita APEK-a. Peking nije još potvrdio učešće Sija na tom samitu.

Bonus video: