Kako su službe Izraela previdjele napad Hamasa

Incidenti u kojima je bio uključen Hamas posljednjih mjeseci nisu identifikovani od strane izraelskih odbrambenih snaga i obavještajnih agencija kao dio priprema za rat

36964 pregleda 26 reakcija 14 komentar(a)
Ispaljivanje raketa na Izrael iz pojasa Gaze, Foto: Reuters
Ispaljivanje raketa na Izrael iz pojasa Gaze, Foto: Reuters

Jučerašnji iznenadni napad Hamasa na Izrael, povodom 50. godišnjice Jom Kipurskog rata, biće vjekovima upamćen kao obavještajni neuspjeh.

Za nekoliko sati desetine ekstremista iz Gaze probile su ogradu na granici u južnom Izraelu, što je bilo iznenađenje za one na tamošnjim vojnim položajima.

Naoružani napadači oteli su i ubili Izraelce u južnim pograničnim zajednicama, istovremeno snimajući svoj napad dok su napredovali na brojnim mjestima. U jednom slučaju, novinar televizijske stanice iz Gaze izvještavao je uživo o jednom napadu sa teritorije Izraela, što je gotovo nezamislivo.

Iako su snimci nekoliko hiljada raketa koje paraju nebo postali poznati već godinama tokom periodičnih rasplamsavanja borbi oko Gaze, na snimcima Hamasovih jurišnih jedinica kako se kreću ulicama u zajednicama poput Sderota, dižu u vazduh kapije kibuca i pucaju na automobile i prolaznike, prikazane su scene koje nikad nije vidjela većina Izraelaca, kojima su sporadični napadi u gradovima postali životna činjenica.

Ako je ovo bilo iznenađujuće, to je zato što je nadzor Izraela nad palestinskim društvom istovremeno visoko sofisticiran i duboko invazivan, pri čemu praćenje aktivnosti Hamasa naročito predstavlja jedan od najvažnijih zadataka za bezbjednosni establišment.

Iako je izraelska industrija tehnologije nadzora među najnaprednijima na svijetu, pripreme Hamasa nisu primijećene

Kako su otkrili zviždači iz jedinice za sajber ratovanje “8200” izraelskih odbrambenih snaga Gardijanu i drugim medijima 2014. godine, mreža za razvijanje obavještajnih izvora gotovo je sveobuhvatna u njihovom zadatku identifikacije potencijalnih doušnika na okupiranim palestinskim teritorijama.

Naređeno im je da traže pojedince sa finansijskim i zdravstvenim problemima, one koji su ranjivi zbog seksualnih neadekvatnosti, napori su duplirani u ispitivanjima pri ulasku i izlasku Palestinaca koji su dobili dozvolu da napuste priobalni pojas.

Članovi militantnih grupa u izraelskim zatvorima takođe su odavno bili meta obavještajnih napora, što sve čini nesposobnost Izraela da uoči planirani napad Hamasa još iznenađujućim.

Izraelska industrija tehnologije nadzora, kao što pokazuje skandal sa špijunskim softverom Pegasus, među najnaprednijima je na svijetu. Uprkos svemu tome, pripreme Hamasa nisu primijećene.

Tačno je da je Hamas, uvijek odlučan i sposoban za dugoročno planiranje, postao mnogo vještiji u prilagođavanju vojnim izazovima sa kojima se suočava, često ulažući velike napore u svoje planiranje i identifikaciju izraelskih slabosti, što je činjenica veoma dobro poznata izraelskim odbrambenim snagama.

Iako je poznato iz prethodnih rundi borbi u Gazi da je Hamas radio na razvoju nezavisnih i zastarjelih vojnih komunikacionih mreža, uključujući vlastite emisione sisteme na bojnom polju, to ukazuje na dvije stvari.

Prvo, ovo je planirano sa visokim nivoom operativne bezbjednosti, ne samo unutar Hamasa, već i rivalskih frakcija u Gazi, što je bez presedana u prethodnim rundama borbi gdje je barem opšti vid, ako ne i obim, gomilanja zaliha oružja Hamasa identifikovan i objavljen od strane Izraela.

Vojni analitičari već su sugerisali da je Hamas vjerovatno koristio obmanu, kao i šok od napada u različitim sferama - uključujući rakete i infiltarciju - kako bi stvorio maksimalni haos.

Jasno je da su na nekoliko tačaka propuštene potencijalne pripreme: planiranje, gomilanje oružja, ali i što je najvažnije, neposredno prije napada Hamasa kada su se njegovi borci okupljali i prilazili pograničnim oblastima koje se nadziru redovnim patrolama, kamerama, senzorima pokreta na zemlji i daljinski kontrolisanim malim topovima na mjestima koja su u prošlosti dokazala efikasnost protiv pokušaja probijanja granice.

Gašenje požara blizu bolnice u Aškelonu, na jugu Izraela
Gašenje požara blizu bolnice u Aškelonu, na jugu Izraelafoto: Reuters

Sve to ukazuje na operaciju koja - poput prethodnih iznenađujućih Hamasovih infiltracionih napada, uključujući one koji sa kopanjem tunela ka Izraelu - zahtijeva ogromne pripreme.

Možda je značajan podatak - kako su ukazali izraelski mediji - da incidenti u kojima je bio uključen Hamas posljednjih mjeseci nisu bili identifikovani od strane izraelskih odbrambenih snaga i obavještajnih agencija kao dio priprema za rat.

I dok su se borbe sa Hamasovim infiltratorima nastavljale u izraelskim zajednicama na jugu Izraela, izraelski mediji su juče postavljali neizbježno pitanje: kako je ovo moglo da se desi na 50. godišnjicu Jom Kipurskog rata, samog po sebi smatranog kolosalnim obavještajnim neuspjehom, kada je Arapska koalicija napala Izrael.

“Svi se u Izraelu pitaju: Gdje je IDF, gdje je policija, gde su obavještajne službe?”, pitao je Eli Marom, bivši načelnik izraelske mornarice, uživo na televiziji.

“To je kolosalni neuspjeh, rukovodstva su jednostavno zakazala, sa ogromnim posljedicama.”

Izraelski mediji su juče postavljali neizbježno pitanje: kako je ovo moglo da se desi na 50. godišnjicu Jom Kipurskog rata, samog po sebi smatranog kolosalnim obavještajnim neuspjehom, kada je Arapska koalicija napala Izrael

Na društvenim medijima i drugdje, izraelske lidere - uključujući premijera Benjamina Netanjahua - otvoreno su satima kritikovali zvaničnici dok je trajao napad, zbog ćutanja, koje je prekinuto tek pojavljivanjem ministra odbrane, Joava Galanta.

Međutim, jedno je jasno: ovaj napad se dešava usred perioda dubokih društvenih poremećaja za Izrael. Netanjahuova krajnje desna vlada, popunjena pojedincima na ministarskim funkcijama koji ne bi trebalo da obavljaju javne dužnosti, kao što je Itamar Ben Gvir, ministar za nacionalnu bezbjednost, provodila je vrijeme dosipanjem benzina na već vrlo zapaljivu situaciju na okupiranim teritorijama.

Besmisleni sukob Netanjahua sa velikim dijelom izraelskog društva oko njegovih često kritikovanih planova za podrivanje vrhovnog suda zemlje, čak usred sudskog postupka zbog optužbi za korupciju, preplavio je debatu u javnosti, natjeravši veliki broj rezervista da prijete uskraćivanjem svojih usluga.

Čak i kada je Netanjahu konačno progovorio, to je bila slika duboko uzdrmanog izraelskog političkog i bezbjednosnog establišmenta. Rekao je da ovo nije “operacija” ili “runda” borbi, već ratno stanje.

S obzirom na nemogućnost Hamasa da održi svoj upad na duže vrijeme, čini se užasno jasnim da će se završiti s maksimalnim užasom. Šok je bio, i jeste, poenta.

Glavno pitanje je obim odgovora Izraela. Već predstavljen kao rat, napadom Hamasa izvršiće se pritisak na Netanjahua sa krajnje desnice koja već dugo zagovara odlučujući napad na Gazu, što će se možda završiti potpunom ponovnom okupacijom.

Više stotina mrtvih, na hiljade ranjenih

Palestinci iz pojasa Gaze ubacili su se na jug Izraela i ispalili hiljade raketa u tu zemlju, pošto je ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, objavio početak nove operacije.

Napad je izveden juče u zoru tokom jevrejskog velikog praznika Simhat Tora.

Izraelska vojska je potom počela da napada ciljeve u pojasu Gaze u znak odgovora.

Lider vojnog krila Hamasa Mumahed Dief je najavio početak “Operacije oluja Al Aksa”.

Više stotina ljudi je poginulo, a više hiljada je ranjeno na obje strane.

Jedan od lidera Hamasa Saleh Aruri koji živi u egzilu rekao je da je eperacija odgovor “na zločine okupatora” i da borci brane džamiju Al Aksa u Jerusalimu i hiljade palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Izraelska vojska je potvrdila ubacivanje ekstremista na nekoliko lokacija kraj granice pojasa Gaze na jugu Izraela i naredila stanovnicima da ostanu u svojim domovima.

Izraelske snage su napale višespratnicu u gradu Gaza
Izraelske snage su napale višespratnicu u gradu Gazafoto: Reuters

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se širom Izraela, čak i u Jerusalimu i Tel Avivu 70 kilometara sjeverno od Gaze tokom baražne vatre koja je trajala više od dva sata.

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Deniel Hagari potvrdio je da je Hamas odveo Izraelce kao taoce u pojas Gaze i da su izraelski vojnici poginuli u sukobu s “hamasovcima”.

On nije rekao koliko je talaca odvedeno, ni koliko je vojnika poginulo.

Borci Hamasa su koristili eksploziv da probiju granicu, a potom su je prešli na motorima, u kamionima, na paraglajderima i u čamcima i iskrcali se na obalu, prenio je AP.

Tijela mrtvih izraelskih civila i ekstremista Hamasa ležala su na ulicama izraelskih gradova.

Trinaest sati poslije početka napada i dalje je bilo sukoba na 22 mjesta na jugu Izraela.

Hamas tvrdi da je oteo desetine Izraelaca i odveo ih u Gazu.

Izrael je sada u ratu, rekao je premijer Netanjahu i najavio da će za to Hamas platiti cijenu bez presedana.

Kada je pala noć, izraelski udari iz vazduha su pojačani i sa zemljom je sravnjeno nekoliko stambenih zgrada u velikim eksplozijama, uključujući jednu 14-spratnicu u kojoj su bile desetine stanova i kancelarije Hamasa u gradu Gaza. U baražnoj vatri na centralni Izrael ranjeno je devetoro civila, uključujući četvoro u Tel Avivu.

Bonus video: