Preminuo Toni de Brum, svjetski borac protiv klimatskih promjena

"Samo postojanje Pariskog sporazuma duguje mnogo Toniju de Brumu. Bio je gigant istorije, legenda u svakom smislu te riječi i čuvar naše zajedničke budućnosti", rekla je predsjednica Maršalskih ostrva, Hilda Hajn
0 komentar(a)
Toni de Brum, Toni deBrum, Foto: Wikimedia Commons
Toni de Brum, Toni deBrum, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 23.08.2017. 10:41h

Toni de Brum, najveći zagovornik istorijskog Pariskog sporazuma i međunarodno priznat borac protiv klimatskih promjena i nuklearnog naoružanja, umro je u 73. godini.

Bivši ministar spoljnih poslova Maršalskih ostrva umro je u utorak u glavnom gradu Madžuru, saopštila je predsjednica te pacifičke zemlje, Hilda Hajn.

De Brum je iz svog doma na ostrvu vidio posljedice podizanja nivoa mora i posvetio se borbi protiv klimatskih promjena. Dok je odrastao, bio je svjedok nuklearnih proba na pacifičkim ostrvima tokom Hladnog rata, zbog čega se borio i protiv atomskog oružja i za nezavisnost svoje zemlje.

Predsjednica Hajn ga je nazvala nacionalnim herojem.

"Samo postojanje Pariskog sporazuma duguje mnogo Toniju de Brumu. Bio je gigant istorije, legenda u svakom smislu te riječi i čuvar naše zajedničke budućnosti", rekla je Hilda Hajn.

Ona je podsjetila da je De Brum bio jedan od glavnih učesnika pregovora koji su doveli do Dogovora o slobodnoj asocijaciji sa SAD i članstva u UN, kao i da je ostao posvećen borbi za nuklearnu pravdu i razoružanje.

Iako su Maršalska ostrva jedno od mjesta najosjetljivijih na klimatske promjene, jer leži na samo dva metra nadmorske visine, De Brum je govorio da je odlučan da ostane tu i da se bori.

"Pomisao na evakuaciju nam je odbojna. Mi mislimo da je razumnije tražiti da se okonča ovo ludilo, ovo klimatsko ludilo, u kojem ljudi misle da su male, ranjive zemlje nepotrebne, a da oni mogu da nastave da rade kao i do sada", rekao je De Brum u jednom ranijem intervjuu za AP.

De Brum ima troje djece, 10 unučadi i petoro praunučadi.

Bonus video: