BLOG Netanjahu i Ganc dogovorili formiranje vanredne vlade i "ratnog kabineta"

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, je saopštilo da je 1.100 Palestinaca ubijeno i preko 5.300 ranjeno u izraelskom udarima iz vazduha na Gazu od subote

85725 pregleda 15 komentar(a)
Rakete ispaljene sa izraelske strane, gore na nebu gledano iz Ramije blizu libansko-izraelske granice, u južnom Libanu, Foto: Reuters
Rakete ispaljene sa izraelske strane, gore na nebu gledano iz Ramije blizu libansko-izraelske granice, u južnom Libanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2023. 23:47h
Završeno
23:45h

Bivši ministar odbrane i opozicioni lider Beni Ganc kazao je da su premijer Izraela Benjamin Netanjahu, sadašnji ministar odbrane Joav Galant i on u "kabinetu za upravljanje ratom" i da je to što stoje zajedno "jasna poruka našim neprijateljima".

"Država Izrael je u najtežim trenucima. Ovo su vjerni dani", rekao je Ganc tokom televizijskog obraćanja.

On je dodao da je "sada vrijeme za hrabrost".

"Naše prijatelje, naše porodice je ubio i uzeo za taoce okrutni neprijatelj. Neprijatelj kojeg treba uništiti svim potrebnim sredstvima", rekao je Ganc.

22:19h

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman istakao je u telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom da ta kraljevina ulaže neprekidne napore na regionalnom i međunarodnom planu u cilju zajedničke koordinacije u zaustavljanju eskalacije rata između Izraela i Hamasa, javila je saudijska državna novinska agencija.

Prestolonasljednik je, prenoi Rojters, istakao potrebu da se zaustavi izraelski napad na pojas Gaze, navodi se u saopštenju, dodajući da je takođe naglasio čvrst stav kraljevstva prema podršci Palestini, kao i naporima usmjerenim na postizanju sveobuhvatnog i pravednog mira.

21:19h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je prestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu da je Turska započela rad na pružanju humanitarne pomoći civilima pogođenim izraelsko-palestinskim sukobom, saopštilo je tursko predsjedništvo.

U telefonskom razgovoru, Erdogan je takođe rekao da je neprihvatljivo da se bombarduju civilna naselja, dodajući da je "važno da zemlje u regionu daju konstruktivne poruke za okončanje sukoba", navelo je Predsjedništvo na nalogu na mreži X.

Ankara je ponudila da posreduje u rješavanju sukoba.

21:16h

Sjedinjene Države vjeruju da je broj američkih državljana koje Hamas drži kao taoce poslije njegovog smrtonosnog napada na Izrael "veoma mali", saopštila je Bijela kuća.

"Trenutno mislimo da je broj za koji znamo ili vjerujemo da su taoci veoma, veoma mali. Ali to bi se vremenom moglo promijeniti", rekao je novinarima portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

21:09h

Palestinska agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopštila je da traži 104 miliona dolara za spasonosnu pomoć Gazi, koja je pogođena izraelskim udarima poslije napada Hamasa na Izrael.

"UNRVA hitno traži 104 miliona dolara kako bi omogućila svoj multisektorski humanitarni odgovor u narednih 90 dana", navodi se u saopštenju Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRVA).

"Tražena sredstva će pokriti hitne hitne potrebe za hranom, neprehrambenim i zdravstvenim proizvodima, skloništem i zaštitom za do 250.000 osoba koje traže sigurnost u skloništima UNRVA širom razorenog pojasa Gaze i još 250.000 palestinskih izbjeglica unutar zajednice", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

20:29h

Jedina električna centrala u pojasu Gaze je zatvorena danas popodne pošto je ostala bez goriva, saopštilo je palestinsko Ministarstvo za energetiku.

Sada se bolnice i stanovi snabdijevaju strujom iz agregata-generatora pošto je Izrael objavio potpunu blokadu te palestinske teritorije i prekinuo isporuku goriva to će trajati dok ima dizela u zalihama.

Najveća bolnica u pojasu Gaze Al-Šifa ima goriva za tri dana, rekao je Matias Kanes, zvaničnik organizacije Ljekari bez granica.

Ta organizacija je navela da u dvije bolnice kojima rukovodi u Gazi ponestaje hirurške opreme, antibiotika, goriva i drugih zaliha. Kanes je rekao da su za tri dana potrošene zalihe planirane da traju tri nedjelje.

Palestinski Crveni polumjesec je upozorio da će bolnički generatori prestati da rade za pet dana.

Stambene zgrade će vjerovatno prije ostati bez struje.

Egipat i međunarodne organizacije apeluju da se uspostave humanitarni koridori kako bi se pomoć dostavila Gazi.

Konvoji vozila sa gorivom i hranom stajali su danas na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa, ali nisu mogli da uđu, rekao je egipatski bezbjednosni zvaničnik.

Stanovnici pojasa Gaze sada su suočeni sa još većom neizvesnošću.

(BETA)

19:24h

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt pozvao je danas u Kairu na hitan prekid vatre u ratu između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi.

On je upozorio na ozbiljne rizike od dalje eskalacije i širenja borbe, očito aludirajući na libanski proiranski Hezbolah.

"Niko nije želio takvu vrstu eskalacije. U potpunosti i nedvosmileno odbacujem svako nasilje protiv civila", rekao je Abul Gejt u glavnom gradu Egipta na otvaranju vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova arapskih zemlja o ratu Izraela i Palestinaca iz Gaze.

18:50h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kazao je da se prelivanje sukoba u Izraelu mora izbjeći i da je zabrinut zbog prijavljenih napada na Izrael iz južnog Libana.

"Apelujem na sve strane, i one koje imaju uticaj na te strane, da izbegavaju dalju eskalaciju i prelivanje", rekao je on novinarima.

18:48h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da, iako Izrael ima pravo da se brani od napada, očekuje da će odgovor na Hamasov napad tokom vikenda biti proporcionalan.

"(Ja) očekujem da će, naravno, kada vidimo odgovore Izraela biti proporcionalni i važno je jer ovaj sukob nastavlja da čini sve što je moguće da spriječi gubitak nevinih života civila", rekao je on novinarima.

17:52h

Brigada Kasam, naoružano krilo palestinske islamističke grupe Hamas, saopštila je da je granatirala sjeverni izraelski grad Haifu raketom R-160.

17:47h

Širom sjevernog Izraela izdata su upozorenja o nadolazećim avionima, pokazala je izraelska aplikacija za hitno upozorenje.

Javni emiter Kan objavio je da su projektili pali na sjever, a ekipa Rojtersove televizije vidjela je pogođenu kuću.

17:44h

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da je u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu od subote ubijeno 1.100 Palestinaca, a 5.339 ranjeno.

17:43h

Iran je vjerovatno bio svjestan da palestinska militantna grupa Hamas planira "operacije protiv Izraela", ali Vašington za sada nema informaciju da je Teheran rukovodio ili orkestrirao razorni napad Hamasovih naoružanih snaga, rekao je u američki zvaničnik, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će SAD razmotriti dodatne obavještajne podatke, uključujući "da li su u njihovom sistemu postojali bar neki koji su ili imali jasniji osjećaj šta dolazi ili su čak doprinijeli aspektima planiranja". 

17:05h

Devet službenika Ujedinjenih nacija (UN) koji rade sa palestinskom agencijom UN za izbjeglice ubijeno je u vazdušnim napadima na pojas Gaze od subote, objavile su UN.

Osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata, Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad sa palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) pruža javne usluge uključujući školovanje, primarnu zdravstvenu zaštitu i humanitarnu pomoć u Gazi, na Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Liban.

16:35h

Raketa iz Gaze pogodila je bolnicu u južnom izraelskom gradu Aškelonu, javlja BBC.

Nema prijavljenih žrtava.

16:05h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i opozicioni lider Beni Ganc dogovorili su se da formiraju vanrednu vladu. Biće formiran i "ratni kabinet" – sa Netanjahuom, Gancem i ministrom odbrane zemlje.

To, prenosi BBC, znači da tokom ratnog perioda "neće biti promovisani predlozi zakona ili vladine odluke koje se ne tiču vođenja rata" i da će se sva rukovodstva automatski produžavati tokom ratnog perioda.

15:30h

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi rekao je rezervistima u vojnoj bazi u Berševi na jugu Izraela da je fokus vojske na likvidiranju vođa Hamasa.

"U bilo kom području za koje znamo da su tamo članovi Hamasa, lideri Hamsa, čak i ako ima restrikcija, mi udaramo precizno i velikom silom", rekao je Halevi.

Mediji na hebrejskom jeziku su prenijeli palestinske izvještaje da su izraelski avioni gađali kuću oca vojnog komandira Hamasa Muhameda Deifa i ubili njegovog brata, sinovca i sinovicu.

Libanska novinska mreža Al Majadin povezana s ekstremističkim proiranskim Hezbolahom objavila je da je kuća u Kan Junisu na jugu pojasa Gaze pogođena dok su u njoj bili rođaci komandira i da su zatrpani u ruševinama.

(BETA)

15:06h

Egipat je razgovarao o planovima sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama za pružanje humanitarne pomoći preko granice sa pojasom Gaze pod ograničenim prekidom vatre, izjavila su dva egipatska bezbjednosna izvora.

Pomoć bi prolazila preko graničnog prelaza Rafa između Gaze i egipatskog Sinajskog poluostrva, rekli su izvori pod uslovom da ostanu anonimni.

15:05h

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da zaobilaze uspostavljeni proces rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i da pokušavaju da uzmu stvari u svoje ruke bez rješavanja osnovnih pitanja.

Opisujući nasilje u Izraelu kao strašno, Putin je rekao da se sukob ne može riješiti bez rješavanja pitanja kao što je uspostavljanje palestinske države.

13:36h

Najmanje 169 izraelskih vojnika ubijeno je u borbama s palestinskom militantnom grupom Hamas otkad su njeni pripadnici izveli šokantan napad na Izrael, saopštile su u srijedu Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Od jutros smo obavijestili porodice 169 palih vojnika IDF-a", rekao je novinarima portparol vojske Danijel Hagari, dodajući da su kontaktirane i porodice 60 ljudi koji su oteti i odvedeni u Gazu.

On je rekao da u protekla dva dana nisu zabilježeni novi upadi militanata iz Gaze, ali je dodao da se "stotine tela" ubijenih napadača još uvijek nalaze na granici.

"To pokazuje obim borbi u toj oblasti", rekao je Hagari.

"Namjeravali su da osvoje teritoriju, nisu planirali upad i povratak u Gazu", rekao je on.

Najmanje 1.200 ljudi ubijeno je u Izraelu otkad je Hamas u subotu pokrenuo brutalni napad.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: