Republikanci nominovali kandidata za novog predsjednika Predstavničkog doma Kongresa SAD

U glasanju stranačke poslaničke grupe na Kapitolu, Stiv Skaliz je dobio više glasova od svog konkurenta, Džima Džordana

5706 pregleda 1 komentar(a)
Stiv Skaliz, Foto: Reuters
Stiv Skaliz, Foto: Reuters

Republikanci su nominovali Stiva Skaliza da bude sledeći predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, i sada će pokušati da se ujedine u glasanju da bi bio izabran.

Do toga je došlo pošto je odlukom bez presedana u istoriji te institucije smijenjen raniji predsjednik, republikanac Kevin Makarti jer je predlaganjem i izglasavanjem privremene mjere pomogao vladi SAD da izbjegne parališuću besparicu savezne države zbog prekoračenja limita godišnje potrošnje.

Republikanci u Predstavničkom domu imaju veoma tijesnu većinu, a Makarti je smijenjen na inicijativu malog broja konzervativaca najtvrđe linije. Njegovo smjenjivanje podržale su i demokrate, koji u gornjem domu Kongresa, Senatu, imaju većinu.

U glasanju stranačke poslaničke grupe na Kapitolu, Stiv Skaliz je dobio više glasova od svog konkurenta, Džima Džordana, rekli su republikanski poslanici.

Skaliz, poslanik iz Luizijane, preživio je prije nekoliko godina oružani napad na poslanike u Kongresu koji su u tom trenutku igrali bejzbol, pa se u nekim krugovima smatra i herojem.

Negov jedini takmac Džordan nije uspio da dobije podršku za nominaciju iako ga je podržao bivši predsjednik SAD Donald Tramp.

Republikanci su međusobno podijeljeni, a Predstavnički dom je blokiran zbacivanja Makartija, pa će sada pokušati da okupe svoju tanku većinu kako bi izabrali Skaliza.

Demokrate najavljuju da neće podržati Skaliza.

Bonus video: