Očevici: Eksplozija tokom molitve u šiitskoj džamiji u Avganistanu

U Avganistanu je bilo više napada na džamije, posebno za vrijeme molitvi petkom, od kada su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine

2582 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Eksplozija se dogodila danas u šiitskoj džamiji na sjeveru Avganistana tokom molitve petkom, javila su dva očevica agenciji Frans pres navodeći da ima "veliki broj" mrtvih i ranjenih.

Za sada nije poznato šta je izazvalo eksploziju koja se dogodila dok su se vjernici okupljali u džamiji Imam Zaman u Pol-e-Komriju, glavnom gradu provincije Baglan, rekli su ti izvori.

U Avganistanu je bilo više napada na džamije, posebno za vrijeme molitvi petkom, od kada su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine.

"Čvrsto to osuđujem, ali za sada nemam sve informacije", rekao je za Frans pres pomoćnik portparola vlade, Bilal Karimi.

Jedan od svjedoka rekao je da se čula užasna buka a da je poslije eksplozije veliki broj poginulih i ranjenih prebačen u bolnicu.

Drugi mještanin rekao je da se eksplozija čula u šiitskoj džamiji za vrijeme molitvi.

Povratkom talibana na vlast okončan je dvodecenijski rat u Avganistanu što je dovelo do znatnog smanjenja nasilja.

Ali iako vlasti uvjeravaju da kontrolišu situaciju u zemlji desetine napada usmjerenih na civile počinjeno je posljednje dvije godine. Za većinu njih odgovornost je preuzeo lokalni ogranak Islamske države IS-K.

Stotine ljudi ubijeno je ili ranjeno u tim napadima koji su većinom usmjereni na šiitsku manjihu, sufije i sike, strance ili na strane interese, kao i na same talibane.

Analitičari smatraju da ekstremisti Islamske države, sunitska grupa kao i talibani, ali prema kojoj talibani gaje duboko neprijateljstvo i sa kojima se ideološki razlikuju, ostaju glavna prijetnja za vlasti u Kabulu.

Bonus video: