Novinar Rojtersa poginuo, šest ranjeno u izraelskom raketiranju duž granice na jugu Libana

Na libansko-izraelskoj granici dolazilo je do sporadične razmjene vatre od subotnjeg napada militantne palestinske grupe Hamas na jug Izraela, iz pojasa Gaze

13151 pregleda 20 reakcija 2 komentar(a)
Jug Libana nakon izraelskog bombardovanja, Foto: Reuters
Jug Libana nakon izraelskog bombardovanja, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2023. 21:05h

Jedan novinar je poginuo a šest je ranjeno danas kada je izraelski projektil pao na grupu međunarodnih novinara koji su izvještavali o sukobima na izraelskoj granici sa južnim Libanom.

Novinar AP-a na licu mjesta vidio je tijelo poginulog novinara i šestoro koji su ranjeni, od kojih su neki u kolima hitne pomoći odvezeni u bolnice. Snimci sa mjesta pokazuju izgorjelo vozilo.

Agencija Rojters javila je kasnije da je na jugu Libana poginuo njihov snimatelj.

"Duboko smo rastuženi kad smo saznali da je naš snimatelj Isam Abdalah poginuo", navodi se u saopštenju Rojtersa, prenosi agencija Frans pres.

On je bio u ekipi Rojtersa na jugu Libana odakle je slao direktan video signal, navela je ta agencija.

Novinar Frans presa sa lica mjesta ranije je javio da je više novinara ranjeno večeras u izraelskom napadu na jug Libana. On je rekao da su rakete pale na sektor gdje se nalazila grupa novinara iz najmanje tri različita medija u pograničnom selu Alma al Šab.

On je rekao da je među ranjenima dvoje novinara Frans presa, kao i dvoje novinara Al Džazire, što je ta agencija sama takođe javila.

Artiljerijska vatra dogodila se tokom razmjene vatre duž libansko-izraelske granice između izraelske vojske i pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah.

Na libansko-izraelskoj granici dolazilo je do sporadične razmjene vatre od subotnjeg napada militantne palestinske grupe Hamas na jug Izraela, iz pojasa Gaze.

Katarska televizija Al Džazira javila je da su dvoje njihovih novinara Eli Brakja i Karmen Džukader među ranjenim. AP ne navodi druge medije čiji novinari su poginuli ili ranjeni dok ti mediji sami ne izdaju javna saopštenja o tome.

Novinari iz cijelog svijeta pristižu u Liban gdje se strahuje da bi mogao da izbije rat između Hezbolaha i Izraela.

Bonus video: