Konzervativac Kristofer Lakson pobijedio na parlamentarnim izborima na Novom Zelandu

Lakson prvo je ušao u parlament 2020. i postao vođa opozicije u novembru 2021. godine

7263 pregleda 2 komentar(a)
Kristofer Lakson, Foto: Reuters
Kristofer Lakson, Foto: Reuters

Bivši biznismen, konzervativac Kristofer Lakson ostvario je jasnu pobjedu na danas održanim parlamentarnim izborima na Novom Zelandu, i biće novi premijer.

Ljudi su glasali za promjenu poslije šest godina liberalne vlade, koju je većinom u tom periodu predvodila Džasinda Ardern.

Odlazeći premijer laburista Kris Hipkins koji je proveo samo devet mjeseci na tom mjestu posle preuzmanja od Ardern u januaru, rekao je svojim pristalicama danas da je pozvao Laksona i priznao poraz.

Hipkins je rekao da to nije bio rezultat koji je želio.

"Ali želim da budete ponosni na ono što smo postigli posljednjih šest godina", rekao je on svojim pristalicama u Velingtonu.

Sa većinom glasova izbrojanih Laksonova Nacionalna partija ima oko 40 odsto glasova. Prema proporcijalnom izbornom sistemu na Novom Zelandu očekuje se da će Lakson formirati savez sa liberalnom ACT partijom.

S druge strane Laburistička partija koju predvodi Hipkins osvojila je tek nešto više od 25 odsto glasova, polovinu manje nego što je imala na prethodnim izborima kada je partiju predvodila Ardern.

Novozelandski Herald javlja da će prema projekcijama Laksonova Nacionalna partija osvojiti 51 mjesto u parlamentu, Laburisti 33, Zeleni 13, ACT 12, Novi Zeland prvi osam i Te Pati Maori četiri mjesta, prenosi Bi-Bi-Si.

Da bi formirala vladu, partija ili postizborna koalicija mora da ima najmanje 61 mjesto u parlamentu sa 120 poslanika.

Kris Lakson prvo je ušao u parlament 2020. i postao vođa opozicije u novembru 2021. godine.

Neke od njegovih ključnih obećanja tokom izborne kampanje uključivali su smanjenje poreza za osobe sa srednjim primanjima i suzbijanje kriminala.

Jedno od glavnih pitanja pred izbore bila je ekonomija, posebno troškovi života. Novi Zeland je pogođen usporavanjem privredne aktivnosti u Kini, njegovog najvećeg trgovinskog partnera, i uticajem rata u Ukrajini.

Džasinda Ardern se neočekivano povukla sa mjesta premijerke u januaru, kada je rekla da nema više "dovoljno goriva" da obavlja taj posao kako treba. Ona je na prethodnim izborima u oktobru 2020. ostvarila ubjedljivu pobjedu za laburiste, ali je njena popularnost slabila zbog zamora javnosti restrikcijama tokom pandemije i jer je inflacija počela da prijeti ekonomiji.

Kada je ona otišla, 45-godišnji Kris Hipkins je postao novi vođa. On je ranije bio ministar obrazovanja i predvodio je poslove u vezi sa suzbijanjem pandemije korona virusa.

Bonus video: