Azerbejdžanski predsjednik učestvovao u ceremoniji podizanja zastave u glavnom gradu Naagorno Karabaha

U ratu 2020. godine Azerbejdžan je povratio kontrolu nad velikim dijelom područja, sve dok munjevita ofanziva prošlog mjeseca nije primorala separatiste da se odreknu ostatka regiona

3947 pregleda 9 komentar(a)
Ilham Alijev u Karabahu 15. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Ilham Alijev u Karabahu 15. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev učestvovao je u ceremoniji podizanja zastave u glavnom gradu Karabaha kojim je potvrđena vlast Azerbejdžana nad tim regionom, saopštila je danas predsjednička kancelarija.

Azerbejdžanski lider je održao govor i podigao zastavu nad gradom, koji u Azerbejdžanu nazivaju Hankendi, a Jermeni Stepanakert, navodi se u saopštenju.

Alijev
Alijevfoto: Reuters

Region Karabaha, koji se ranije zvao Nagorno-Karabah i koji su Jermeni zvali Arcah, međunarodno je priznat kao teritorija Azerbejdžana, ali je postao otcijepljena država pod kontrolom etničkih jermenskih snaga 1994. godine nakon kraja šestogodišnjeg sukoba.

Alijev
Alijevfoto: Reuters

U ratu 2020. godine Azerbejdžan je povratio kontrolu nad velikim dijelom područja, sve dok munjevita ofanziva prošlog mjeseca nije primorala separatiste da se odreknu ostatka regiona.

Većina etničkog jermenskog stanovništva je kasnije pobjegla iz tog regiona, plašeći se odmazde ili gubltka slobode da praktikuju svoju vjeru i običaje.

Bonus video: