BLOG Hamas: Držimo do 250 izraelskih zarobljenika; Izrael tvrdi da je ubijen generalni šef obavještajne službe Hamasa

Rat između palestinskog islamističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze i Izraela izbio je poslije napada 7. oktobra

69382 pregleda 8 komentar(a)
Pripadnici izraelske vojske, Foto: Reuters
Pripadnici izraelske vojske, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2023. 22:30h
Završeno
21:29h

Hamas ima oko 200 do 250 izraelskih zarobljenika u Gazi, rekao je portparol naoružanog krila grupe u snimljenoh video poruci.

19:18h

Izraelsko vazduhoplovstvo saopštilo je na društvenim mrežama da je u vazdušnom napadu ubijen generalni šef obavještajne službe Hamasa.

U prilogu video-fajla koji prikazuje navodni napad, navodi se da je vazdušni napad izveden u Kan Iounisu, u Pojasu Gaze, prenosi BBC.

BBC nije mogao da provjeri informaciju.

18:28h

Šef izraelske obavještajne agencije Šin Bet preuzeo je odgovornost za neuspjeh da spriječi Hamas da izvrši svoje smrtonosne napade po izraelskim gradovima.

"Uprkos nizu akcija koje smo sproveli, nažalost, u subotu nismo bili u mogućnosti da generišemo dovoljno upozorenja koja bi omogućila da se napad osujeti", naveo je direktor Šin Bet Ronen Bar u saopštenju.

"Kako sam na čelu organizacije, odgovornost za ovo je na meni. Biće vremena za istrage. Sada se borimo", naveo je Bar.

17:51h

Radio stanica Aksa povezana sa Hamasom saopštila je da je Izrael danas granatirao granični prelaz Rafa u južnom pojasu Gaze.

Prelaz Rafa, koji je i dalje zatvoren, graniči se sa egipatskim Sinajskim poluostrvom.

17:50h

Podrška Palestincima je spoljnopolitički prioritet Irana, ali grupe "otpora" donose sopstvene nezavisne odluke.

To je kazao predsjednik Irana Ebrahim Raisi tokom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenosi agencija Rojters.

17:47h

Libanski Hezbolah saopštio je da je danas gađao pet izraelskih položaja u sjevernom Izraelu, pošto su bezbjednosni izvori u Libanu i Hezbolahova televizija al-Manar izvjestili o izraelskom granatiranju sjevernog Libana.

Hezbolah koji podržava Iran danima razmjenjuju vatru preko libansko-izraelske granice, u nasilju izazvanom ratom između Izraela i palestinske grupe Hamas koju podržava Iran.

Izmjena: 18:28h
17:46h

Naoružano krilo palestinske militantne grupe Hamas saopštilo je da je ispalilo "baraž projektila" na Jerusalim i Tel Aviv.

Brigade Al Kasam su u saopštenju navele da je njihov napad bio odgovor na izraelsko "ciljanje civila".

14:48h

Ministarstvo spoljnih poslova Irana danas je saopštilo da je Hamas potencijalno spreman da oslobodi 200 talaca koje drži ako Izrael zaustavi bombardovanje pojasa Gaze.

Portparol ministarstva Naser Kanani je to rekao na konferenciji za novinare, dok Hamas nije potvrdio takvu ponudu.

Zvaničnici Hamasa su izrazili spremnost da puste civile i vojnike "koje drže grupe otpora, ali su naglasili da takve mjere zahtijevaju pripreme koje su nemoguće dok "cionisti svakodnevno bombarduju razne djelove Gaze", rekao je portparol Kanani.

Hamas je rekao da će razmijeniti zarobljene za hiljade Palestinaca koje drži Izrael.

Iran, glavni sponzor Hamasa, upozorio je da bi mogao da uđe u rat, ako Izrael pokrene kopnenu ofanzivu u narednim danima.

(BETA)

14:04h

Glavni vojni portparol Izraela, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da nema prekida vatre u Gazi i da Izrael nastavlja svoje operacije.

„Ako se bilo šta promijeni obavijestićemo javnost. Nastavljamo borbu protiv Hamasa, ove ubilačke organizacije koja je izvela ove (napade)“, prenosi Rojters.

Izraelske trupe i tenkovi su već nagomilani na granici.

12:40h

Hamas je kazao da Izrael još nije obnovio vodosnabdijevanje Gaze, prenosi Rojters. Naveli su da stanovništvo koristi vodu koja nije bezbjedna za piće.

12:39h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je poslala dvije pošiljke medicinske opreme i lijekova u Bejrut u okviru priprema za potencijalnu eskalaciju zasada sporadičnih sukoba na granici, između ekstremističkih organizacija u Libanu i izraelskih snaga.

Kako je navedeno SZO je "ubrzala isporuku ključnih medicinskih zaliha u Liban kako bi bio spreman da odgovori na svaku potencijalnu zdravstvenu krizu".

Dvije pošiljke koje sadrže "dovoljno hirurške opreme, lijekova za traumu i zaliha za potrebe 800 do 1.000 ranjenih pacijenata", stigle su danas u Bejrut iz Dubaija, prenijele su agencije.

Zdravstveni sistem Libana je preopterećen od početka teške ekonomske krize prije četiri godine.

Mnogi zdravstveni radnici su napustili zemlju i bolnice su se suočile sa nedostatkom opreme.

SZO navodi da su sukobe na sjevernoj granici Izraela započeli libanski Hezbolah i palestinski Hamas, prisutan i u Libanu i da već ima civilnih žrtava. Sukobi su izbili usred rata izraelske vojske i Hamasa na jugu.

(BETA)

Izmjena: 14:56h
12:11h

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) održaće hitan sastanak u utorak dok raste zabrinutost da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da podstakne tenzije među zajednicama u Evropi i da dovede do većeg priliva izbjeglica na evropsko tlo.

Evropski lideri će tražiti načine da pomognu civilima u Izraelu i pojasu Gaze koji su zahvaćeni ratnim dejstvima i radiće sa drugim zemljama na Bliskom istoku i Persijskom zalivu kako bi pokušali da spriječe dalje širenje sukoba.

(BETA)

11:45h

Stotine tona pomoći iz nevladinih organizacija i nekoliko zemalja čekalo je danas na kamionima u obližnjem egipatskom gradu Al-Ariš na dozvolu za ulazak u Gazu, rekli su Rojtersu dva tamošnja izvora i jedan očevidac.

11:06h

Izraelska vojska saopštila je da se u Pojasu Gaze drži 199 talaca, što je više od ranijih procjena.

Pripadnici militatnog palestinskog pokreta Hamas zarobili su taoce tokom svog napada na teritoriju Izraela, prenosi Radio Slobodna Evropa.

10:01h

Više od hiljadu Palestinaca zarobljeno je pod ruševinama u Gazi, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa Ejad Al-Bozom, upozoravajući na humanitarnu i ekološku krizu, prenosi Rojters.

09:53h

Bombardovanje Gaze pod upravom Hamasa nastavljeno je preko noći, a stanovnici kažu da je to bio najteži udar do sada u devet dana sukoba, prenosi Rojters.

09:09h

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 2.750 Palestinaca, a da je oko 9.700 osoba ranjeno, prenio je Rojters.

08:44h

Izrael je, čini se, negirao da je primirje u toku u južnoj Gazi, pola sata nakon što su bezbjednosni izvori u susjednom Egiptu rekli da takav dogovor treba da bude sproveden, prenosi Rojters.

„Trenutno nema primirja i humanitarne pomoći u Gazi u zamjenu za izvlačenje stranaca“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

08:35h

Izrael je aktivirao plan za evakuaciju stanovnika 28 sela u krugu od dva kilometra od libanske granice, saopštila je vojska nakon neprijateljstava sa Hezbolahom paralelno sa zamahnutim ratom u Gazi, prenosi Rojters.

Jedno od sela, Štula, našlo se u nedjelju pod raketnim napadom Hezbolaha. Izraelski mediji navode da je ubijen civil.

08:20h

Egipat, Izrael i SAD dogovorili su se da prekid vatre u južnoj Gazi počne u devet sati po lokalnom vremenu, što se poklapa sa ponovnim otvaranjem graničnog prelaza Rafa, rekla su dva egipatska bezbjednosna izvora.

Izvori su rekli da će prekid vatre trajati nekoliko sati, bez preciznijih informacija, prenosi Rojters.

Takođe su rekli da su se tri zemlje dogovorile da prelaz Rafa bude otvoren do 17 sati danas, kao jednodnevno početno ponovno otvaranje.

Prelaz Rafa, koji se nalazi na granici između egipatskog Sinajskog poluostrva i Gaze kojom upravlja Hamas, jedini je prelaz na teritoriju koju Izrael ne kontroliše.

Bezbjednosni izvor i izvor iz nevladine organizacije u Al-Arišu rekao je da kamioni pomoći i dalje čekaju tamo poslije devet sati. Rojtersovi snimci pokazuju kako kamioni čekaju dozvolu za put do Rafe, koji bi mogao da potraje nekoliko sati.

Upitani da potvrde informaciju, izraelska vojska nije odmah imala komentar, navodi Rojters.

Salama Maruf, šef Hamasove vladine kancelarije za medije, rekao je da nisu dobili nikakvu potvrdu sa egipatske strane o namjerama da se otvori prelaz.

Američka ambasada u Izraelu rekla je da će situacija u Rafi biti "tečna i nepredvidiva i da je nejasno da li će putnicima, i koliko dugo, biti dozvoljeno da prolaze preko tog prelaza". Rečeno je da građani koji se osjećaju dovoljno bezbjednim da to učine mogu da krenu ka prelazu.

Izmjena: 08:43h

Bonus video: