Ekvador dobio novog predsjednika

„Sjutra počinjemo sa radom za ovaj novi Ekvador, počinjemo da radimo na obnovi zemlje ozbiljno pogođene nasiljem, korupcijom i mržnjom“, rekao je Noboa

6247 pregleda 0 komentar(a)
Noboa, Foto: Reuters
Noboa, Foto: Reuters

Biznismen Danijel Noboa pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Ekvadoru, obećavajući da će obnoviti tu južnoameričku zemlju, koja se bori sa slabom ekonomijom i rastućim kriminalom i nasiljem.

Noboa (35), iznenadni kvalifikant za drugi krug prijevremenih izbora, obećao je da će unaprijediti ekonomiju i otvoriti radna mjesta za mlade, kao i da će opasne kriminalce smještati na zatvorske brodove, prenosi Rojters.

„Sjutra počinjemo sa radom za novi Ekvador, počinjemo da radimo na obnovi zemlje ozbiljno pogođene nasiljem, korupcijom i mržnjom“, rekao je Noboa pristalicama u primorskom gradu Olonu. „Od sjutra Danijel Noboa počinje da radi kao vaš novi predsjednik“, dodao je on.

Nasilje, za koje odlazeća vlada okrivljuje narko-bande, dostiglo je vrhunac tokom kampanje ubistvom kandidata za borbu protiv korupcije Fernanda Vilavisensija, koji je ubijen dok je napuštao kampanju u Kitu u avgustu.

Ekvador ima sve elemente potrebne da bude globalni primjer napretka, rekao je Noboa, koji će imati samo 17 mjeseci da vlada, a služiće skraćeni mandat od decembra ove godine do maja 2025.

Noboa, koji je rekao da će biti najmlađi predsjednik Ekvadora do sada, moći će ponovo da se kandiduje na redovnom nadmetanju 2025.

Njegova pobjeda ispunjava dugogodišnju porodičnu ambiciju - odrastao je uz svog oca Alvara - banana barona tokom njegovih višestrukih neuspješnih pokušaja da postane predsjednik.

Noboa je osvojio više od 52 odsto glasova, dok je njegova ljevičarska protivnica Luisa Gonzales osvojila oko 48 odsto, sa više od 90 odsto prebrojanih glasačkih kutija. Gonzales je čestitala Noboi na pobjedi.

"Danijele Noboa, naše iskrene čestitke, jer ovo je demokratija", rekla je Gonzales pristalicama u Kitu, pozivajući Nobou da ispuni svoja obećanja studentima i starijima.

Bonus video: