Sutkinja u Vašingtonu zabranila Trampu da napada tužioce i svjedoke

Sutkinja Tanja Čatkan zabranila je Trampu i njegovim advokatima da napadaju specijalnog tužioca Džeka Smita, federalne tužioce koji rade sa njim i sudske službenike. Trampu je takođe zabranjeno da govori o potencijalnim svjedocima.

7504 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sutkinja federalnog suda, u procesu koji se vodi protiv Donalda Trampa, djelimično je ograničila njegove javne komentare o ljudima uključenim u krivični slučaj koji je protiv bivšeg predsjednika pokrenut zbog pokušaja da prekroji izborni rezultat 2020.

Sutkinja Tanja Čatkan zabranila je Trampu i njegovim advokatima da napadaju specijalnog tužioca Džeka Smita, federalne tužioce koji rade sa njim i sudske službenike. Trampu je takođe zabranjeno da govori o potencijalnim svjedocima.

Čatkan, sutkinja federalnog okružnog suda u Vašingtonu, poručila je da neće dozvoliti Trampu da "pokrene kampanju blaćenja" ljudi koji su uključeni u slučaj.

"Ni jednom optuženom to ne bilo dozvoljeno, i ja to neću dozvoliti ni u ovom slučaju", upozorila je Čatkan. Dodala je međutim da neće biti ograničene izjave kojima se kritikuje Sekretarijat za pravosuđe ili one koje odražavaju Trampov stav da je slučaj politički motivisan.

Ona je saslušala argumente u okviru zahtjeva kancelarije specijalnog tužioca da se Trampu zabrani da govori o potencijalnim svjedocima i omalovažava tužioce, zaposlene u sudu i potencijalne porotnike.

Moli Gaston, tužiteljka koja radi sa specijalnim tužiocem, poručila je da je neohodno da sutkinja izda nalog kojim bi se ograničile Trampove izjave kako bi se bivši predsjednik spriječio da suđenje iz sudnice izmjesti u javnost.

"Nismo zainteresovani za to da optuženog spriječimo da se kandiduje ili brani svoju reputaciju, niti je to cilj predloženog naloga", rekla je Gaston sutkinji.

Smit, specijalni tužilac koji vodi slučaj protiv Trampa, pozvao se na "zapaljive javne izjave" bivšeg predsjednika - uključujući napade na društvenim mrežama - koje prema mišljenju tužioca podrivaju javno povjerenje u pravni sistem i mogle bi da utiču na potencijalne porotnike.

Tramp, koji nije bio prisutan na ročištu u ponedjeljak, oštro se suprostavio zahtjevu tužioca i ocijenio da je riječ o pokušaju da se guši njegovo pravo na slobodu govora dok vodi kampanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore 2024. godine. Tramp je favorit u toj izbornoj trci.

"Tužioci žele da spriječe predsjednika Trampa da govori o svakodnevnim pitanjima", rekao je Trampov advokat Džon Lauro i dodao da je slučaj "čvrsto povezan sa predizbornim pitanjima". Istakao je i da je ograničavanje Trampovih izjava cenzura tokom predsjedničke kampanje.

Čatkan je više puta osporila Laurov argument i poručila da Tramp, protiv kojeg je podignuta krivična optužnica, "nema pravo da govori i radi sve što mu se sviđa".

“Ovo nema veze sa tim da li se meni sviđa to što gospodin Tramp govori. Ovdje je u pitanju jezik koji ugrožava izricanje pravde", rekla je Čatkan.

U jednom trenutku je naglas pročitala Trampu objavu na društevnim mrežama u kojoj je za američku prijestonicu, u kojoj će biti održano suđenje, naveo da je "prljava", "sramna" i "puna kriminala". Sutkinja je navela da nema sumnje da je riječ o "omalovažavajućoj" izjavi.

Trampov predizborni štab ocijenio je da je odluka sutkinje sramna.

Suđenje Trampu po optužbama za miješanje u prebrojavanje i potvrdu glasova za izbore 2020, na kojima je izgubio od Džoa Bajdena, trebalo bi da počne za nešto više od pet mjeseci.

Tramp se izjasnio da nije kriv, a tužioce je optužio da se miješaju u njegovu kampanju. Protiv bivšeg predsjednika su ove godine podignute još tri krivične optužnice, jedna federalna i dvije državne.

Sudija u Njujorku, koji predsjedava suđenjem Trampu i njegovom porodičnom biznisu po civilnoj tužbi, ovog mjeseca je izdao nalog kojim se bivši predsjednik sprječava da govori o sudskim službenicima, nakon što je na društvenim mrežama napao sudskog saradnika.

Specijalni tužilac Smit je u svom zahtjevu naveo Trampove kritike potencijalnih svjedoka, među kojima su bivši potpredsjednik SAD i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Majk Pens i bivši načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili.

Tramp je Pensa optužio da je otišao "na mračnu stranu", dok je za Milija naveo da je bio u zavjeri sa Kinom i da se za takav čin nekada izricala smrtna kazna.

Tužioci tvrde da su Trampove izjave dio istog šablona prijetećeg ponašanja bivšeg predsjednika posle izbora 2020, kada je napadima na izborne zvaničnike i lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari podsticao svoje pristalice da prijete.

Trampovi advokati navode da nema dokaza da su Trampove poruke negativno uticale na slučaj i optužuju tužioce da pokušavaju da ograniče njegove kritike na račun vlade. Tužioci odbacuju optužbe o političkom miješanju.

Tramp tuži firmu koja je sastavila "Stilov dosije"

U međuvremenu, Donald Tramp je tužio britansku privatnu istraživačku firmu pred sudom u Londonu, kako bi opovrgao tvrdnje da je u Rusiji "učestvovao u perverznim seksualnim radnjama".

Tramp tuži kompaniju Orbis Biznis Intelidžens zbog navodnog kršenja zaštite podataka, u vezi sa dosijeom koji je napisao bivši agent britanske obavještajne službe Kristofer Stil, ko-osnivač Orbisa.

U Stilovom dosijeu, koji je 2017. objavio vebsajt BazFid, navode se veze između Trampove kampanje i Rusije, i tvrdi da je Trampovo seksualno ponašanje pružilo ruskim vlastima materijal kojim su mogli da ga ucjenjuju.

Mnogi od navoda nikada nisu dokazani a Trampovi advokati u sudskom podnesku navode da je izvještaj "u ogromnoj mjeri netačan".

Tramp je naveo u izjavi sudu da dosije sadrži "brojne lažne i izmišljene navode" i da tuži Orbis kako bi "dokazima na suđenju pokazao da su ti podaci netačni."

Tramp kaže da ni u jednom trenutku nije platio prostitutke da da mu prirede takozvani "zlatni tuš" - seksualni čin koji sadrži uriniranje - u jednom moskovskom hotelu, te da nije učestvovao u "seks žurkama" u Sankt Peterburgu ili dao ruskim vlastima dovoljno materijala da ga ucjenjuju.

Orbis, međutim, navodi da je Tramp podnio tužbu samo da bi još jednom iznio svoje "dugogodišnje žalbe" na račun kompanije i samog Stila.

Bonus video: