Najviši sud u Indiji odbio da legalizuje istopolne brakove

Glavni sudija Indije D.I. Čandračud je rekao da je donošenje zakona o istopolnom partnerstvu u domenu parlamenta

1749 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Indije, 17. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Indije, 17. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Najviši indijski sud odbio je u utorak da legalizuje istopolne brakove, ali je rekao da je zemlja dužna da prizna LGBTQ veze i da ih zaštiti od diskriminacije.

Vlada premijera Narendre Modija protivila se potezima da se legalizuju istopolna partnerstva u pet godina otkako je Vrhovni sud poništio zakone iz kolonijalne ere koji zabranjuju seks između osoba istog pola.

Glavni sudija Indije D.I. Čandračud je rekao da je donošenje zakona o istopolnom partnerstvu u domenu parlamenta.

Vijeće od pet sudija koji je predvodio Čandračud je saslušalo argumente u slučaju između aprila i maja ove godine i u utorak je izreklo presudu.

Čandračud je rekao da postoji određeni stepen "slaganja i neslaganja oko toga koliko daleko moramo da idemo" u vezi s istopolnim brakovima.

U presudi stoji da osnovno pravo na brak istopolnih parova nije zagarantovano indijskim ustavom prema postojećem zakonu.

Čandračud je dodao da Indija i dalje ima dužnost da prizna istopolne veze i da zaštiti one u njima od diskriminacije.

"Naša mogućnost da osjećamo ljubav i naklonost jedni prema drugima čini da se osjećamo kao ljudi", rekao je on.

Ova sudska presuda usledila je pet godina poslije istorijske presude iz 2018. kada je Vrhovni sud ukinuo zabranu gej seksa iz kolonijalne ere.

U Aziji, gdje uglavnom konzervativne vrijednosti dominiraju politikom i društvom, samo Tajvan i Nepal dozvoljavaju istopolne zajednice.

Vlada premijera Narendre Modija usprotivila se pozivima za legalizaciju, nazivajući ih "urbanim elitističkim stavovima", uz tvrdnje da je parlament prava platforma za debatu i donošenje zakona o tom pitanju.

Takođe je navodila da takvi brakovi nisu "uporedivi sa konceptom indijske porodične jedinice muža, žene i djece".

Bonus video: