BLOG Vlada Izraela: Nećemo zaustaviti da pomoć ulazi u Gazu iz Egipta, ali neće biti dozvoljeno da dođe do Hamasa

Dvanaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa

77746 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2023. 22:00h
Završeno
21:53h

Izrael neće zaustaviti pomoć da ulazi u Gazu iz Egipta, ali zalihe neće biti dozvoljene da dođu do palestinske grupe Hamas, saopštila je vlada u srijedu, nakon razgovora s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom koji je pozvao na ublažavanje humanitarne krize u enklavi.

Egipat, jedina država osim Izraela koja dijeli granicu s Pojasom Gaze, gomila pomoć na svojoj strani granice, ali kamioni nisu mogli preći zbog teških vazdušnih napada.

Nakon što je Hamas 7. oktobra pokrenuo razorni napad na izraelsku teritoriju, Izrael je rekao da uvodi "potpunu blokadu" na uskom pojasu zemlje na kojem živi 2,3 miliona ljudi, prekidajući snabdijevanje električnom energijom i zaustavljajući tokove hrane i goriva.

UN su upozorile na "humanitarnu katastrofu".

"Izrael neće spriječiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok su to samo hrana, voda i lijekovi za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (onima) koje se tamo evakuiše, i sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa", saopšteno je iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

(Radio Slobodna Evropa)

21:44h

Palestinski Hamas, vladajući u Gazi, poriče tvrdnje Izraela da je druga ekstremistička organizacija odgovorna za veliku eksploziju u bolnici u Gaza Sitiju u kojoj su poginule stotine ljudi.

U današnjem saopštenju Hamas je naveo da su u danima koji su prethodili jučerašnjoj eksploziji u bolnici Al-Ahli izraelske vlasti uputile prijetnje u nekoliko bolnica u pojasu Gaze i svakoj rekle da se evakuiše jer će u protivnom "one biti odgovorne za ono što se desi".

Hamas je saopštio da su izraelske snage ciljale nekoliko urgentnih odjeljanja i vozila hitne pomoći od početka nasilja, dodajući da su izraelski vojni zvaničnici kontaktirali 21 bolnicu, uključujući Al-Ahli, zahtijevajući da se evakuišu "hitno jer su locirane u području operacija izraelske vojske".

Tvrdnje o odgovornosti za ekploziju su konfliktne. Zvaničnici Hamasa su odmah rekli da je uzrok izraelski udar iz vazduha i da je gotovo 500 ljudi ubijeno.

Izrael je porekao umiješanost i objavio niz video i audio snimaka, te drugih informacija, za koje je rekao da pokazuju da je eksplozija posljedica pogrešno ispaljene rakete.

Kako je navedeno raketu je ispalio Islamski džihad što je ta organizacija porekla.

AP nije mogao nezavisno da verifikuje ni jednu od tih tvrdnji i dokaza.

(BETA)

21:43h

Izraelska komercijalna TV stanica Keshet 12 News objavila je svoj snimak koji, kako tvrde, pokazuje da je raketa koju su ispalili Palestinci u Gazi pala na područje bolnice Al Ahli.

21:42h

Strahuje se da su u smrtonosnoj eksploziji u pretrpanoj bolnici Al Ahli u Gaza Sitiju stradale stotine ljudi.

Palestinske vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa odmah su okrivile Izrael, tvrdeći da je to bio namjeran vazdušni napad.

Izrael je negirao učešće.

Usred tvrdnji i kontra-tvrdnji, stići do istine teže je nego ikad.

BBC tim za provjeru činjenica pokušava da razluči šta se zna, a šta ne zna - pregledajući video snimke, fotografije i druge dokaze, uključujući iskaze očevidaca.

21:41h

Izrael obećava da će uništiti Hamas u nemilosrdnom napadu na pojas Gaze, ali nema očigledan kraj na vidiku, bez jasnog plana kako da upravlja razorenom palestinskom enklavom čak i ako trijumfuje na bojnom polju, piše agencija Rojters.

20:44h

Predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi rekao je danas da bi Egipćani odbacili prisilno raseljavanje Palestinaca na Sinaj, dodajući da bi svaki takav potez egipatsko poluostrvo pretvorio u bazu za napade na Izrael, prenosi agencija Rojters.

Pojas Gaze je efektivno pod kontrolom Izraela i Palestinci bi umjesto toga mogli da budu prebačeni u izraelsku pustinju Negev "dok se ne obračunaju s militantima", rekao je Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Granica između egipatskog Sinajskog poluostrva i pojasa Gaze je mjesto jedinog prelaza sa palestinske teritorije koji nije pod kontrolom Izraela.

Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze bez presedana kako bi uništili militante Hamasa koji kontrolišu pojas izazvali su bojazan da bi 2,3 miliona stanovnika moglo biti prisiljeno da ode na jug na Sinaj.

"Ono što se sada dešava u Gazi je pokušaj da se natjeraju civilni stanovnici da uzmu izbeglice i migriraju u Egipat, što ne treba prihvatiti", rekao je Sisi.

"Egipat odbacuje svaki pokušaj da se palestinsko pitanje riješi vojnim sredstvima ili putem prisilnog raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje, što bi bilo na štetu zemalja regiona", rekao je on.

Sisi je rekao da će egipatski narod "izaći i protestovati u milionima... ako bude pozvan da to učini" te da je protiv bilo kakvog raseljavanja stanovnika Gaze na Sinaj.

Osvrćući se na stav Egipta, zvaničnik Hamasa Osama Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu pozvao "da se okupe oko ovog stava i podrže ga na nivou naroda i arapskih zvaničnika jer to predstavlja pravu zaštitu za naš palestinski narod".

Egipat je oprezan u pogledu nesigurnosti u blizini svoje granice sa Gazom na sjeveroistoku Sinaja, gdje se suočio sa islamističkom pobunom koja je eskalirala prije deceniju.

Svako prebacivanje Palestinaca na Sinaj značilo bi "da ideju otpora, borbe premjestimo iz pojasa Gaze na Sinaj, i tako bi Sinaj postao baza za pokretanje operacija protiv Izraela", rekao je Sisi.

Jordan, koji dijeli granicu sa Zapadnom obalom koju je okupiro Izrael i koji je apsorbovao većinu Palestinaca koji su pobjegli ili protjerani iz svojih domova nakon stvaranja države Izrael, takođe je upozorio da Palestinci ne budu protjerani sa svoje zemlje.

20:12h

Izraelska vojska objavila je danas da je "eliminisala terorističku ćeliju" koja je minobacačkim granatama gađala izraelsku teritoriju iz Libana, u vreme kada se povećava nasilje na granici kao posljedica rata Izraela i palestinskog Hamasa.

18:21h

Džulijet Tuma, portparolka agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (Unrwa), kazala je da je eksplozija u bolnici Al Ahli u gradu Gaza bila "užasna", prenosi BBC.

Ona kaže da civili "treba da budu zaštićeni", ali "nijedno mjesto nije bezbjedno" u Gazi.

Tuma kaže da nepotreban gubitak života "mora da prestane" i da je prekid vatre "apsolutno kritičan".

Ona kaže da je opsada pojasa Gaze još uvijek u toku i pozvala je da Unrwa i druge humanitarne agencije dobiju pristup kako bi im se omogućilo da donesu vitalne zalihe.

"Uskoro ćemo imati zdravstvenu katastrofu u Gazi ako naše humanitarne zalihe ne odu u Gazu za ljude kojima je to najpotrebnije", dodaje ona.

Izraelska vlada je saopštila da će hrani, vodi i ljekovima biti dozvoljeno da uđu u pojas Gaze preko prelaza Rafa na granici Gaze i Egipta, navodi BBC.

18:19h

Američki predsjednik Džozef Bajden vratio se u avion "Air Force One" dok napušta Izrael, prenosi BBC.

Nakon što je jutros sletio u Tel Aviv, proveo je oko osam sati razgovarajući sa zvaničnicima i porodicama, a održao je sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim kabinetom.

Džozef Bajden
foto: Reuters
17:28h

Izraelske vlasti najavile su danas da će dozvoliti Egiptu da isporuči ograničene količine humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua je saopštio da je takva odluka donijeta zbog molbe predsjednika SAD Džozefa Bajdena koji je danas doputovao u posjetu toj zemlji.

U saopštenju je navedeno da se neće ometati isporuke vode, hrane i ljekova sve dok zalihe ne stižu do Hamasa. Prijeko potrebno gorivo se međutim ne pominje. Ostalo je nejasno kada će pomoć početi da stiže.

Rafa, jedini granični prelaz prema Egiptu, ima ograničeni kapacitet i oštećen je u izraelskom bombardovanju.

Izrael koji kontroliše većinu prelaza u Gazu je rekao da neće dozvoliti isporuke sa svoje teritorije. Ta zemlja je takođe zahtevala da se međunarodnom Crvenom krstu dopusti da poseti otete Izraelce koji se drže u Gazi.

17:17h

Sjedinjene Američke Države su danas stavile veto na rezoluciju UN kojom bi se osudili napadi Hamasa na Izrael i svo nasilje protiv civila, kao i apelovalo na humanitarnu pomoć Palestincima u pojasu Gaze.

U Savjetu bezbjednosti UN sa 15 zemalja članica, 12 je glasalo "za", SAD su glasale protiv i dvije su se uzdržale.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je poslije glasanja rekla da je predsjednik SAD Džozef Bajden u regionu, da se bavi diplomatijom i, kako je ocijenila, "nama je ta diplomatija potrebna".

Ona je takođe kritikovala rezoluciju jer se ne pominje pravo Izraela na samoodbranu.

Prije glasanja o tom dokumentu, koji je sponzorisao Brazil, članovi savjeta su odbacili dva amandmana Rusije, jedan koji poziva na "humanitarni prekid vatre" i drugi koji osuđuje nasumične napade na civile i "civilne objekte" u Gazi, uključujući bolnice i škole.

(BETA)

16:03h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je, povodom napada na baptističku bolnicu El Ehli u Gazi, da nema izgovora za napad na bolnicu punu civila.

U Evropskom parlamentu danas se održava posebna sjednica o izraelsko-palestinskom sukobu.

 Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: Reuters

Fon der Lajen je kazala da su slike iz baptističke bolnice El Ehli užasavajuće i tužne, prenosi Anadolija.

„Nema izgovora za napad na bolnicu punu civila“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je istakla da sve činjenice moraju biti istražene i da odgovorni moraju polagati račun.

Fon der Lajen je naglasila da je neophodno dostaviti pomoć stanovništvu Gaze.

"Ne postoji nikakva kontradiktornost između solidarnosti s Izraelom i djelovanja u skladu sa humanitarnim potrebama palestinskog naroda", rekla je Fon der Lajen.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj osudio je napade koje je Hamas izveo na Izrael 7. oktobra.

"Još jednom osuđujemo te napade“, naveo je Borelj.

On je kazao da Izrael ima pravo da se brani.

„Svako ko je brutalno napadnut na ovaj način ima to pravo“, rekao je Borelj.

On je naveo da pravo na samoodbranu, kao i svako drugo pravo, ima svoje granice.

"Osuđujemo strašne terorističke napade. Ali, mislim da bi trebalo osuditi i civilne žrtve u Gazi. To je oko tri hiljade poginulih ljudi. Jer osuda jedne tragedije ne bi trebalo da nas spriječi da dignemo glas protiv druge", kazao je Borelj.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 3,5 hiljada Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Gazu, uključujući i sinoćnje bombardovanje bolnice El Ehli.

U sukobima je ubijeno više od 1,4 hiljade Izraelaca.

(MINA)

15:40h

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah el-Sisi proglasio je danas trodnevnu nacionalnu žalost za ubijene u eksploziji u bolnici Al-Ahli i druge Palestince ubijene u ratu Hamasa i Izraela.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama El-Sisi je optužio Izrael za smrtonosnu ekploziju u bolnici u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze, kojim rukovodi Hamas, vladajući na toj teritoriji, je saopštilo da su u eksploziji sinoć ubijene stotine palestinskih civila, uključujući mnoge koji su se tamo sklonili od izraelskih udara iz vazduha.

Rat koji je počeo 7. oktobra postao je najsmrtonosniji od pet ratova u Gazi za obje strane.

U njemu je poginulo 3.478 Palestinaca i više od 12.000 je ranjeno, po najnovijim podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

U Izraelu je ubijeno više od 1.400 ljudi i najmanje 199 oteto i odvodeno u Gazu, kako navode izraelske vlasti.

15:39h

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki optužio je danas Izrael da je namjerno bombardovao bolnicu u Gazi i rekao da su stanovnici pojasa izloženi genocidu.

Malki je govoreći u Saudijskoj Arabiji na sastanku Organizacije islamske saradnje, sa 57 zemalja članica, rekao da je izraelska vojska napala istu bolnicu dva dana ranije i upozorila tamošnje ljekare.

On misli, kako je dodao, da međunarodna zajednica dopušta Izraelu da ubija pod "parolom samoodbrane".

Šef palestinske diplomatije je naveo da je u izraelskom bombardovanju ubijeno 1.300 djece u pojasu Gaze u proteklih 11 dana.

Izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha i artiljerijskom vatrom nakon što su ekstremisti iz Hamasa probili graničnu ogradu i ubili više od 1.400 ljudi, kako tvrde izraelske vlasti.

(BETA)

15:15h

Direktorka bolnice Al Ahli u Gazi uputila je poslije razorne eksplozije hitan i emotivni apel da se završi najnoviji rat Hamasa i Izraela.

U telefonskom razgovoru za AP Suhaila Tarazi je rekla da su jezive scene poslije eksplozije "bile drugačije od onoga što je ikada vidjela i što je mogla da zamisli".

Ispred bolnice Al Ahli u Gazi
Ispred bolnice Al Ahli u Gazifoto: Reuters

Ona nije bila u bolnici sinoć u vrijeme eksplozije, ali je rekla da su djelovi tijela djece bili razbacani svuda u bolnici i dvorištu.

"Mi smo svi gubitnici u ovom ratu. I to mora da se završi", rekla je direktorka, ali nije komentarisala direktno da je poginulo najmanje 500 ljudi kako je objavilo ministarstvo zdravlja kojim rukovodi Hamas, vladajući u Gazi.

"Moglo bi biti više, moglo bi biti manje. Ima tako mnogo djelova tijela da niko ne može stvarno reći", dodala je direktorka.

Izraelska vojska tvrdi da nije odgovorna za tu eksploziju i da je radar potvrdio baražnu vatru palestinske islamističke organizacije Islamski džihad s obližnjeg groblja, a na jednom video snimku se vidi kako jedna raketa pada.

Islamski džihad je odbacio tvrdnje Izraela.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da je od početka rata 7.oktobra najmanje 3.200 ljudi ubijeno u Gazi i 11.000 je ranjeno.

Više od 1.400 ljudi je ubijeno u Izraelu, najviše civila u početnim napadima "hamasovaca" u naseljima i gradovima kraj granice Gaze.

(BETA)

14:08h

Ambasada Palestine u Crnoj Gori saopštila je da Izrael govori neistine u vezi sa napadom na bolnicu u Gazi, u kojem je stradalo više stotina osoba.

"Prije dva dana ista baptistička bolnica je bombardovana i dobila je prijetnje od strane izraelske vojske. Don Binder, podsekretar koji nadgleda bolnicu, hitno je apelovao da se prekine sa bombardovanjem bolnice. Juče, neposredno nakon pokolja, izraelski zvaničnik zadužen za digitalne medije objavio je da su bombardovali bolnicu u kojoj su bili Hamasovi aktivisti nakon čega je njegova poruka odmah izbrisana sa društvene mreže X. Izraelci nastavljaju da lažu kao i prvog dana rata kada su namjerno širili lažnu vijest o obezglavljivanju izraelske djece, a onda se ispostavilo da je to laž. Sve vrijeme iznova dolaze iste laži u pokušaju da se zavara međunarodno javno mjenje. Sjetite se samo šta su govorili o ubistvu Shereen Abu Aqleh, dopisnice Al Džazire, koju su ubili u Dženinu. Izraelski zvaničnici nemaju kredibilitet, korišćenje njihovih izjava bez dvostruke provjere iz pouzdanih izvora učiniće vas saučesnikom izraelske propagande koja se koristi kako bi se počinilo još više zločina nad palestinskim civilima", navodi se u saopštenju.

13:48h

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi u bombardovanjima od početka rata Hamasa i Izraela porastao je na 3.300, izjavila je danas palestinska ministarka zdravlja Mai al Kaila.

Ona je dodala da je oko 13.000 ljudi, prenosi BBC.

U ratu je nastradalo najmanje 1.300 Izraelaca.

Procijenjeno je da je Hamas uzeo za taoce najmanje 199 ljudi.

(BETA)

13:46h

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat, Kina, Saudijska Arabija i Maroko osudili su danas bombardovanje palestinske bolnice Al Ahli u Gazi.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da osuđuje "napad" na bolnicu, ali bez direktne optužbe ko je bolnicu gađao.

"Kina je šokirana i snažno osuđuje napad na bolnicu u Gazi, koji je rezultirao velikim brojem žrtava", navodi se uz izražavanje saučešća.

Kina je takođe pozvala na "hitan prekid vatre", te na zaštitu civila kako bi se izbjegla veća humanitarna katastrofa, prenosi BBC.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko, koji su skoro normalizovali odnose sa Izraelom, snažno su osudili napad.

Egipatski predsjednik Abdul Fatah al-Sisi opisao je napad kao "jasno kršenje međunarodnog prava".

Saudijska Arabija, koja je i sama težila ka sporazumu o normalizaciji sa Izraelom, nazvala je napad "gnusnim zločinom".

Hamas je ranije za napad optužio Izrael, a Danijel Hagari iz izraelske vojske je na konferenciji za medije izjavio da je rakete koje su pale na bolnicu ispalio palestinski Islamski džihad.

Dodao je da snimci iz vazduha izraelske vojske "sa apsolutnom sigurnošću" pokazuju da je riječ o neuspešno ispaljenim raketama sa obližnjeg groblja.

Dodao je i da je osim bolnice oštećen još samo parking, a da bi, da je riječ o raketi iz Izraela, oštećenje bilo veće, u vidu kratera.

(BETA)

12:44h

Zdravstvena situacija u Gazi izmakla je kontroli, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Situacija u Gazi izmiče kontroli i imamo gubitke svake sekunde dok čekamo da isporučimo medicinsku pomoć", poručio je Gebrejesus, navodeći da medicinske potrepštine koje je SZO poslala u regiju za Gazu čekaju na granici već četiri dana.

On je istakao da nasilje između strana mora prestati.

Gebrejesus je naveo da je potreban hitan pristup kako bi počela isporuka medicinskih potrepština koje spašavaju život u Gazi, prenosi Anadolija.

(MINA)

12:05h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je napad na bolnicu u Gazi, u kojem su poginule stotine Palestinaca, "užasna katastrofa" koja je pokazala da sukob treba prekinuti, prenosi Rojters.

Agencija Tas je objavila, kako navodi ta britanska agencija, da je Putin kazao da će nastanak nezavisne Palestine stvoriti uslove za trajni mir.

fff
foto: Reuters

Putin je razgovarao je o Ukrajini i konfliktu na Bliskom istoku sa kineskim kolegom Si Đinpingom, javile su ruske novinske agencije. Tom prilikom je rekao da će zajedničke prijetnje samo ojačati saradnju između Kine i Rusije.

Bonus video: