Lavrov u Sjevernoj Koreji poslije izvještaja SAD o isporuci oružja Rusiji za rat u Ukrajini

Ubrzo po dolasku, Lavrov je izjavio da je njegova posjeta prilika da se razgovara o primjeni sporazuma koji su predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un potpisali kada su se sastali na ruskom kosmodromu Vostočni u septembru, prenosi ruska novinska agencija TASS

5366 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov u Sjevernoj Koreji, Foto: Reuters
Lavrov u Sjevernoj Koreji, Foto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u Sjevernu Koreju samo nekoliko dana poslije izvještaja SAD (Sjedinjene Američke Države) da je Pjongjang prebacio vojnu opremu i municiju Moskvi za njen rat u Ukrajini.

Ruska novinska agencija RIA Novosti objavila je video koji pokazuje kako veliki broj ljudi pozdravlja Lavrova pod jakom kišom u Pjongjangu, kao i grupu za doček.

Ubrzo po dolasku, Lavrov je izjavio da je njegova posjeta prilika da se razgovara o primjeni sporazuma koji su predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un potpisali kada su se sastali na ruskom kosmodromu Vostočni u septembru, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Lavrov je rekao da Rusija visoko cijeni sjevernokorejsku "principijelnu, nedvosmislenu podršku za rusko djelovanje" u Ukrajini.

Ranije ove nedjelje Lavrov je bio u pratnji Putina u poseti Pekingu koja je podvukla kinesku podršku ruskom ratu u Ukrajini, navodi agencija AP. Bela kuća je u petak saopštila da je Severna Koreja isporučila više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije Rusiji. Portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da Kim nastoji da dođe do napredne američke tehnologije za oružje u zamenu za municiju, da bi podstakao severnokorejski vojni i nuklearni program. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio je u poseti Severnoj Koreji u julu, a Kim je posetio Rusiju u septembru. Tokom dvodnevne posete očekuje se da će se Lavrov sastati sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čoe Son Huijem, prenosi RIA Novosti. Putin je takođe prihvatio poziv da poseti Severnu Koreju, ali za sada nije objavljeno kada.

Bonus video: