"Ne u naše ime": Demonstranati upali u zgradu Kongresa SAD, tražili primirje i "okončanje genocida" nad Palestincima

"Jedini put do mira i bezbjednosti je osiguranje pravde i jednakosti za sve. A to znači okončanje ilegalne okupacije Palestine izraelskih vlasti", poručila je organizacija “Jevrejski glas za mir”

15359 pregleda 5 komentar(a)
Majice s natpisom: "Jevreji kažu: prekinite vatru sada", Foto: REUTERS
Majice s natpisom: "Jevreji kažu: prekinite vatru sada", Foto: REUTERS

Više od stotinu demonstranata protestovalo je unutar zgrade američkog Kongresa na Kapitol hilu – tražeći hitan prekid vatre u sukobu između Izraela i ekstremista Hamasa. Van tog zdanja protestovalo je više hiljada ljudi.

Veća grupa njih, od kojih je dio nosio jevrejska obilježja, sjedjela je na tlu kongresnog zdanja uz transparent na kom je pisalo “Jevreji traže primirje” i skandirala protiv konflikta.

Okupljanje unutar Kongresa bilo je mirno, a policija je uhapsila neke od prisutnih.

“Grupa ljudi demonstrira unutar zgrade Kongresa. U tim zdanjima nije dozvoljeno demonstriranje. Okupljenima je izrečeno upozorenje da prekinu skup, kada su se oglušili otpočeli smo hapšenja”, navedeno je u objavi.

Iza protesta stoji organizacija “Jevrejski glas za mir”.

“Tražimo okončanje genocida nad palestinskim narodom – uz pomoć i podršku vlade Sjedinjenih Država. Korijen nasilja je ugnjetavanje, a mi smo ovdje poručujemo – ne u naše ime! Jedini put do mira i bezbjednosti je osiguranje pravde i jednakosti za sve. A to znači okončanje ilegalne okupacije Palestine izraelskih vlasti. Tražimo primirje”, navedeno je u objavi te organizacije.

Protest je održan u danu posjete američkog predsjednika Džoa Bajdena Izraelu, tokom koje je pozvao na poštovanje dostojanstva ljudskih života i zakona ratovanja.

Apelovao je na izraelske vlasti da ne prave greške koje su Sjedinjene Države činile nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. koje je počinila Al-Kaida.

U Pojasu Gaze izraelske vlasti sprovode akciju protiv ekstremista Hamasa koji su 7. oktobra počinili smrtonosni napad na tu zemlju.

Konlikt je iza sebe ostavio više od 3.200 žrtava na obje strane.

Bonus video: