Lavrov u Sjevernoj Koreji ocijenio "opasnom" vojnu politiku SAD i njihovih saveznika

"Mi smo, kao i naši sjevernokorejski prijatelji, ozbiljno zabrinuti intenziviranjem vojnih aktivnosti SAD, Japana i Južne Koreje u regionu i politikom Vašingtona", rekao je šef ruske diplomatije

4032 pregleda 1 komentar(a)
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i Lavrov, Foto: Reuters
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i Lavrov, Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas, kako je rekao, "opasnu" vojnu politiku SAD i njihovih japanskih i južnokorejskih saveznika prema Sjevernoj Koreji, poslije razgovora u Pjongjangu sa sjevernokorejskim vođama.

"Mi smo, kao i naši sjevernokorejski prijatelji, ozbiljno zabrinuti intenziviranjem vojnih aktivnosti SAD, Japana i Južne Koreje u regionu i politikom Vašingtona", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Amerikanci u tom regionu postavljaju stratešku infrastrukturu, ukljućujući i "nuklearne elemente".

Lavrov nije iznio dodatna objašnjenja. "Protivimo se tom opasnom i nekonstruktivnom ponašanju", dodao je.

Lavrov, koji je od juče u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Koreji, rekao je da Moskva, Peking i Pjongjang, nastoje da "na konstruktivan način predlože alternative za eskalaciju tenzija u regionu".

"Podržavamo uspostavljanje redovnog procesa pregovora o bezbjednosnim pitanjima na Korejskom poluostrvu, bez preduslova", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je došao u Pjongjang u vrijeme približavanja Moskve i Pjongjanga. SAD strahuju da Rusija pokušava od Sjeverne Koreje da dobije oružje za njenu ofanzivu u Ukrajini.

U septembru je predsjednik Rusije Vladimir Putin primio u posjetu sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una, na ruskom Dalekom istoku, ali Kremlj je tada dao uvjeravanja da "nikakav sporazum" nije potpisan. Putin je tada prihvatio poziv da dođe u uzvratnu posjetu Sjevernoj Koreji, ali nije određen datum.

Prema navodima Kremlja, posjeta Lavrova treba da pripremi buduću posjetu Putina.

Između dvije zemlje će se nastaviti kontakti, rekao je danas Lavrov.

Bonus video: