Sunak: Velika Britanija uz Izrael u najmaračnijem času

"Mi priznajemo i da je palestinski narod takođe žrtva Hamasa"

1894 pregleda 0 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da Velika Britanija stoji uz Izrael u „najmračnijem času“ dok ratuje protiv Hamasa nakon napada te ekstremističke islamske organizacije 7. oktobra .

Sunak je govorio na konferenciji za novinare u Jerusalimu uz izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, dan poslije posjete predsjednika SAD Džozefa Bajdena Izraelu, prenosi AP.

"Ponosan sam što kao vaš prijatelj stojim ovdje s vama u izraelskom najmračnijem času. Mi ćemo stojati s vama iz solidarnosti, stojaćemo uz vaš narod i takođe želimo da pobijedite", rekao je Sunak.

"Mi apsolutno podržavamo Izrael da se brani u skladu sa međunarodnim pravom, da napadne Hamas, da vrati izbjeglice, da odvrati Hamas od daljih upada i da dugoročno ojačate bezbjednost", rekao je Sunak, ali nije pominjao zbacivanje Hamasa, što je za izraelske lidere cilj rata.

Britanski premijer je naveo da zna da Izrael "preduzima mjere predostrožnosti" da izbjegne povređivanje civila za razliku od "terorista Hamsa" - kako je rekao.

"Mi priznajemo i da je palestinski narod takođe žrtva Hamasa", rekao je Sunak i pozdravo odluku da se otvore humanitarni koridori u Gazu, prenijeli su izraelski mediji.

Britanski premijer se osvrnuo na, kako je rekao, "šokantne scene" u proteklom danu, uključujući posljedice eksplozije u bolnici u Gazi, rekavši: "Žalimo za gubitkom svakog nevinog života".

Netanjahu je Hamas na konferenciji za novinare nazvao "novim nacistima, novom Islamskom državom" i najavio zajedničku borbu "baš kao što se civilizovani svijet ujedinio u borbi protiv nacista".

Izraelski lider je to nazvao "borbom čitavog civilizovanog svijeta, borbom Izraela, borbom modernih arapskih zemalja, borbom za zapadnu civilizaciju, za slobodan svijet, za budućnost".

On tvrdi da postoji "osovina zla" koju čine Iran, Hezbolah i Hamas, s namjerom da Bliski istok vrati u doba rata i uništenja.

Bonus video: