Džordan odustao od trećeg glasanja za lidera Predstavničkog doma i podržao Mekhenrija

Džordan u dva navrata nije uspio da obezbijedi 217 glasova koliko mu je bilo potrebno za izbor na mjesto predsjedavajućeg donjeg doma američkog Kongresa

3693 pregleda 1 komentar(a)
Džordan, Foto: Reuters
Džordan, Foto: Reuters

Republikanac Džim Džordan odustao je od trećeg glasanja za izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa i saglasio se da tu funkciju obavlja aktuelni vršilac dužnosti Patrik Mekhenri.

Ukoliko takvo rješenje bude potvrđeno, odblokiraće se rad Kongresa, a Mekhenri će Predstavnički dom predvoditi do kraja 2023. godine.

Takav scenario djeluje da bi mogle da podrže i demokrate u Predstavničkom domu.

Džordan u dva navrata nije uspio da obezbijedi 217 glasova koliko mu je bilo potrebno za izbor na mjesto predsjedavajućeg donjeg doma američkog Kongresa.

Njegov izbor nije podržavalo najmanje dvadeset republikanaca i svih 212 članova Predstavničkog doma iz redova demokrata.

Prije Džordana većinu za izbor na tu funkciju nije uspio da izbori ni njegov stranački kolega Stiv Skalis.

Predstavnički dom je bez predsjedavajućeg posljednjih 16 dana.

Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu sa 221:212, nisu uspjeli da prevaziđu podjele koje ih sputavaju da izaberu predsjedavajućeg poslije smjene Kevina Mekartija početkom oktobra.

U aktuelnoj blokadi - Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim predlozima bez predsjedavajućeg – što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i islamističkih ekstremista Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mjera 17. novembra.

Građani nemaju mnogo povjerenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do smjene Mekartija 3. oktobra.

Oko 64 odsto ispitanika u anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos protekle sedmice ukazali su da ne vjeruju da političari u Vašingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

Bonus video: