Izraelci bijesni na Netanjahua

Bez obzira na to kako se kriza bude odvijala, ona prijeti da zapečati političku sudbinu izraelskog premijera

37972 pregleda 86 reakcija 0 komentar(a)
Odbija da preuzme ličnu odgovornost: Netanjahu, Foto: Rojters
Odbija da preuzme ličnu odgovornost: Netanjahu, Foto: Rojters

Jedan ministar izraelske vlade je spriječen da uđe u bolnicu. Tjelohranitelje drugog su polili kafom koju je bacio jedan ožalošćeni muškarac. Jednoj ministarki su vikali “izdajnik” i “imbecil” kada je došla da utješi porodice evakuisane tokom horora.

Masakr koji je Hamas počinio 7. oktobra zbližio je Izraelce, ali su rasprostranjene optužbe na račun vlade da je spustila gard i uvukla zemlju u rat u Gazi koji potresa region, piše Rojters.

“Šta god da se desi, premijeru Benjaminu Netanjahuu prijeti sudnji dan nakon rekordno duge karijere političkih povrataka”, ocjenjuje agencija.

Gnjev javnosti zbog 1.400 žrtava dodatno je podstaknut Netanjahuovim prepoznatljivim samopredstavljanjem kao strateškog vođe u stilu Čerčila koji je predvidio prijetnje nacionalnoj bezbjednosti.

Još jedan kontekst su podjele u društvu zbog inicijative njegove vjersko-nacionalističke koalicije za reformu pravosuđa, koja je izazvala proteste nekih vojnih rezervista i izazvala sumnje u borbenu spremnost.

“Debakl oktobra 2023” glasi naslov u najtiražnijem dnevnom listu “Jediot ahronot”, kojim se podsjeća na neuspjeh Izraela da predvidi ofanzivu Egipta i Sirije u oktobru 1973, koja je na kraju navela tadašnju premijerku Goldu Meir da podnese ostavku.

Time je stavljena tačka na hegemoniju Meirine Laburističke stranke lijevog centra. Amoc Asa-El sa Instituta Šalom Hartman u Jerusalimu, predviđa sličnu sudbinu za Netanjahua i njegovu konzervativnu stranku Likud koja je dugo dominantna.

“Nije bitno da li postoji istražna komisija ili ne, ili da li on priznaje krivicu ili ne. Važno je samo šta misli ‘prosječan Izraelac’ - a to je da je ovo fijasko i da je premijer odgovoran”, rekao je Asa-El Rojtersu.

“On će otići, a sa njim čitav njegov establišment”.

Članovi porodice otetih Izraelaca u Tel Avivu
Članovi porodice otetih Izraelaca u Tel Avivufoto: Reuters

Anketa u listu “Mariv” je pokazala je da 21 odsto Izraelaca želi da Netanjahu ostane premijer nakon rata. Njih 66 odsto je kazalo da želi “nekog drugog”, a 13 odsto je bilo neopredijeljeno.

Ukoliko bi se izbori održali danas, Likud bi izgubio trećinu mjesta dok bi centristička stranka Nacionalnog jedinstva njegovog glavnog rivala Benija Ganca porasla za trećinu, prema rezultatima ankete.

Međutim, Izraelci sada ne žele izbore. Oni žele akciju i dok kontraofanziva prerasta u moguću kopnenu invaziju, Ganc, bivši načelnik generalštaba izraelske vojske, ostavio je po strani političke razlike i pridružio se Netanjahuu u vanrednoj vladi.

Rojters navodi da je Netanjahu zauzet sastancima s najvišim vojnim zvaničnicima i stranim izaslanicima, pa je ograničio susrete s javnošću. On se sastao sa rodbinom oko 200 talaca odvedenih u Gazu, bez prisustva televizijskih kamera. Usred sve većih protesta, njegova supruga je posjetila jednu ožalošćenu porodicu.

Izrael je dobio otvorenu podršku Zapada za kontraofanzivu, ali bi ona mogla oslabiti ako kopnena invazija u Gazi zapne sa sve većim palestinskim žrtvama i vojnim gubicima

Netanjahu još nije dao nikakvu izjavu o ličnoj odgovornosti iako su njegov najviši general, ministar odbrane, savjetnik za nacionalnu bezbjednost, ministar spoljnih poslova, ministar finansija i šefovi obavještajnih službi priznali da nisu uspjeli da predvide i spriječe najgori napad na civile u istoriji Izraela.

Izrael je dobio otvorenu podršku Zapada za kontraofanzivu, ali bi ona mogla oslabiti ako kopnena invazija u Gazi zapne sa sve većim palestinskim žrtvama i vojnim gubicima, ocjenjuje Rojters.

Rat takođe može narušiti dva stuba Netanjahuove spoljne politike: mir sa Saudijskom Arabijom, koji je sada na ledu, i obuzdavanje Irana, koji pozdravlja Hamasovu mini invaziju kao pobjedu bliskoistočne osovine koja se zaklela na uništenje Izraela.

Vojni planeri kažu da bi rat u Gazi, čiji je deklarisani cilj uništenje Hamasa, mogao trajati mjesecima. Asa-El je rekao da bi Netanjahu uživao u političkom primirju tokom trajanja rata. Drugo je pitanje hoće li ga zdravlje poslužiti, piše Rojters uz podsjećanje da je Netanjahuu u julu ugrađen pejsmejker. On će sjutra napuniti 74 godine.

Neki komentatori kažu da podjelama u izraleskom društvu i stepenu do kojeg su potkopale nacionalnu bezbjednost, nije doprinio samo Netanjahu.

“Zaboravili smo da budemo braća i desio nam se rat”, rekao je politički analitičar Amit Segal. “Nije kasno za popravku. Prestanite da se svađate - odmah”.

Izraelci traže akciju za oslobađanje talaca
Izraelci traže akciju za oslobađanje talacafoto: Reuters

Komentarišući izraze prezira prema nekim ministrima, Asa-El je rekao da su pukotine već bile počele da se pojavljuju unutar vladajuće koalicije.

“Čujete pristalice Likuda na ulici kako o njima govore nedvosmisleno neprijateljski. Taj gnjev će samo rasti i ovaj očigledni Netanjahuov napor da izbjegne sopstvenu odgovornost samo još više ljuti ljude. On prosto ne može da natjera sebe da kaže: ‘Zabrljali smo’”.

“Vrijeme je za novog lidera”

Pitanje talaca je postalo centralna tačka kritike na račun Netanjahuovog odgovora na najnoviju krizu.

Porodice otetih Izraelaca protestuju tražeći da vlada preduzme akciju da ih oslobodi, uključujući moguću razmjenu za hiljade Palestinaca zatočenih u izraleskim zatvorima.

Izraelska vlada se do sada oštro protivila ideji pregovora sa Hamasom za oslobađanje talaca.

Neki demonstranti koji su se u utorak okupili ispred štaba izraelske vojske u Tel Avivu, kazali su da je premijerova odluka da prioritet da udaru na Hamas u odnosu na oslobađanje talaca najnoviji znak da on treba da se povuče.

“Mnogo ljudi kaže da nije vrijeme za novog lidera, a mi kažemo da jeste”, kazala je za “Gardijan” Cvija Šmuelvič, koja je služila u izraelskoj vojsci tokom rata 1973. protiv koalicije susjednih država.

“To nije politika, svakog dana dok on ostaje premijer, gubimo više ljudi”.

Noseći transparent sa porukom “On je nepodoban” na hebrejskom, ona je rekla da će Netanjahu prije pitati svoje pristalice u Likudu da odluče šta da rade umjesto da razmišlja o osjećanjima talaca i njihovih porodica.

“Itamar Gavi, noseći transparent na kojem je pisalo “Kriv”, dodao je: “Vjerujem da on vodi Izrael na veoma duboko, mračno mjesto”.

Drugi veterani izraelske vojske su se pridružili kritikama.

“On nije izazvao problem, on jeste problem”, rekao je Avi Gofer. “To je suprotno od onoga što je Izraelu potrebno. Svaki dan, svaki minut dok je on na vlasti predstavljaju problem”.

Bonus video: