Američki razarač oborio rakete i dronove koje su lansirali Huti, napadnute baze u Siriji i Iraku?

Pentagon je naveo da nije bilo povrijeđenih među američkim mornarima na brodu ili među civilima na zemlji.

14253 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki razarač koji djeluje u sjevernom dijelu Crvenog mora danas je oborio tri rakete zemlja-zemlja i nekoliko bespilotnih letjelica koje su lansirali jemenski pobunjenici Huti, saopštio je Pentagon.

Dodaje se da su potencijalne mete bili položaji u Izraelu.

Pentagon je naveo da nije bilo povrijeđenih među američkim mornarima na brodu ili među civilima na zemlji.

Takođe, vojna baza na jugu Sirije u kojoj su američke trupe obučavale vojnike u okviru kampanje protiv Islamske države napadnuta je danas dronovima, izjavila su dva američka zvaničnika.

Jedan dron je oboren, ali je drugi načinio manju štetu, rekao je jedan od zvaničnika, koji je želio da ostane anoniman.

Napadi su uslijedili poslije sličnih udara bespilotnih letjelica u proteklih nekoliko dana na američke i koalicione baze u Iraku.

Sirijski opozicioni aktivist isu rekli su da je napad dronom izveden na naftno postrojenje u istočnoj Siriji u kojem su smeštene američke trupe.

Agencija Rojters je pozivajući se na dva bezbjednosna izvora prenijela da je bespilotnim letjelicama i raketama večeras gađana vazdušna baza Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke i druge međunarodne snage u zapadnom Iraku, a da se u bazi čulo više eksplozija.

Iračka vojska je saopštila da je zatvorila područje oko baze i započela operaciju potrage.

Rojters navodi da su izvori rekli da za sada nije jasno da li su napadi izazvali žrtve ili materijalnu štetu.

Ta agencija navodi da je ovaj napad treći za manje od 24 sata na vazdušne baze u kojima su smještene američke trupe u Iraku.

Američke vojne snage u Iraku gađane su u srijedu u dva odvojena napada dronovima, od kojih je jedan nanio lakše povrede manjem broju vojnika, iako je američka vojska uspjela da presretne naoružani dron.

Prošle sedmice, iračke oružane grupe povezane sa Iranom zaprijetile su da će gađati američke interese raketama i bespilotnim letjelicama ako Vašington interveniše da podrži Izrael protiv Hamasa u Gazi.

Sjedinjene Američke Države imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 u susjednoj Siriji, u misiji savetovanja i pomaganja lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. zauzela djelove teritorije u obje zemlje.

Vazduhoplovna baza Ain al-Asad nalazi se u zapadnoj provinciji Anbar.

Bonus video: