Bajden najavljuje veliki paket pomoći Izraelu i Ukrajini

Američki predsjednik Bajden ne obraća se često naciji iz Ovalne sobe u Bijeloj kući. To je sada uradio, najavivši pritom paket pomoći Izraelu i Ukrajini. Problem bi međutim mogao da bude Predstavnički dom Kongresa

1922 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden obratio se naciji iz svog kabineta u Bijeloj kući u vezi s ratovima na Bliskom istoku i u Ukrajini. SAD ne mogu i neće dozvoliti da pobijede teroristi kao što je Hamas ili tirani poput šefa Kremlja Vladimira Putina, rekao je Bajden.

On nije naveo konkretne iznose, ali su američki mediji prethodno izvijestili o paketu pomoći od sto milijardi američkih dolara. Taj iznos bi trebalo da obuhvati i sredstva za Tajvan, kao i za obezbjeđivanje američkih granica.

„Besprimjerna pomoć za Izrael“

Bajden je rekao da će taj paket da sadrži „besprimjernu pomoć za Izrael“. „Mi ćemo se pobrinuti za to da drugi neprijateljski akteri u regionu znaju da je Izrael jači nego prije i spriječićemo širenje tog sukoba“, naglasio je američki predsjednik. Dodao je da bi tim paketom takođe trebalo da se obezbijedi i dalja odbrana Ukrajine protiv ruskog agresorskog rata.

Međutim, taj paket pomoći najprije bi trebalo da dobije saglasnost parlamenta, čiji je rad trenutno gotovo potpuno blokiran, jer Predstavnički dom još uvijek nema predsjednika. A i kada predsjednika izaberu, ostaje pitanje da li će paket dobiti podršku parlamenta.

Bajden je upozorio da je za SAD važno da podrže obje zemlje – čak i ako su one daleko. „Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali imaju jedno zajedničko: žele da potpuno unište susjedne demokratije“, rekao je 80-godišnji predsjednik, ocijenivši da je istorija pokazala da teroristi koji ne plate cijenu za svoj teror, i diktatori koji ne plate cijenu za svoju agresiju, uzrokuju još više haosa i smrti, i još veća razaranja.

Bajden želi i pomoć ljudima u Pojasu Gaze

Prema Bajdenu, SAD pokušavaju sve što je u njihovoj moći kako bi taoce iz Gaze vratile kući. U svom obraćanju naciji on je govorio o tome da su ljudima u Pojasu Gaze hitno potrebni hrana, voda i struja. Bajden je istakao i podršku Izraelu, i američke odnose s palestinskim narodom. „SAD ostaju obavezne pravu Palestinaca na samoopredjeljenje. Ne može se ignorisati ljudskost nevinih Palestinki i Palestinaca koji samo žele da žive u miru“, rekao je američki predsjednik.

On je u srijedu (18. oktobar) posjetio Izrael kako bi se na licu mjesta informisao o sukobu – i kako bi toj zemlji lično obećao solidarnost i punu podršku. „Izrael mora opet da postane bezbjedno mjesto za jevrejski narod, a ja vam obećavam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo to omogućili“, rekao je Bajden u Tel Avivu. SAD se smatraju zaštitnicom Izraela i svake godine mu daju milijarde od kojih dobar dio odlazi na odbranu od raketa i vojnu tehniku. Odbrambeni sistem protiv raketa Gvozdena kupola (Iron Dome), koji Izrael koristi od 2011. godine, razvijen je u saradnji sa SAD.

Predstavnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je novinarima u avionu na putu u Tel Aviv da američka vlada ima sredstava da „još neko vrijeme“ pomaže Ukrajini i Izraelu. „Ali, s obzirom na to kod oba sukoba nema naznaka da bi uskoro mogli da budu okončani, neophodno su nam potrebna dodatna sredstva i podrška Kongresa.“

Odgovor Kremlja

Nakon Bajdenovog televizijskog obraćanja odmah je uslijedio i odgovor Kremlja. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Bajdena za cinizam. Kako je objavila na Telegramu, Bajden je podršku za Ukrajinu i Izrael nazvao „investicijama“. „Ratovi su za Sjedinjene Države tradicionalno bili ’inteligentne investicije’, s obzirom na to da se nisu vodili na američkom tlu i da nisu morali da se brinu za cijenu koju drugi moraju da plate“, stoji u njenoj objavi. Bajden je u svom obraćanju rekao da je podrška za oba američka saveznika „pametna investicija koja će se generacijama isplatiti za američku bezbjednost“.

SAD se smatraju najvažnijim saveznikom Ukrajine u odbrani od ruske invazije. Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, Sjedinjene Države su od početka rata Ukrajini stavile na raspolaganje vojnu opremu u vrijednosti od 44 milijarde dolara (41,6 milijardi eura).

Bonus video: