Nakon četiri godine u samonametnutom egzilu: Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif vratio se u zemlju

On nije bio u Pakistanu od odlaska u London 2019. godine

4066 pregleda 2 komentar(a)
Šarif, Foto: Reuters
Šarif, Foto: Reuters

Bivši pakistanski premijer u tri mandata Navaz Šarif vratio se u subotu iz četiri godine samonametnutog egzila u Londonu da bi počeo kampanju svoje stranke tri mjeseca prije opštih izbora, saopštila je stranka Pakistanska muslimanska liga Navaz (PML-N).

Šarif će iz Islamabada otići u njegov rodni grad Lahor na istoku zemlje, gdje su pristalice već počele da se okupljaju na mitingu dobrodošlice.

On nije bio u Pakistanu od odlaska u London 2019. godine na liječenje dok je služio 14-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije. Ta osuda ostaje na snazi, ali je sud u četvrtak zabranio vlastima da ga uhapse do utorka, kada treba da se pojavi pred sudom.

Usljed presude on ne može ponovo da se kandiduje na izborima ili da obavlja javnu funkciju, ali njegov pravni tim kaže da planira da uloži žalbu, dok njegova partija navodi da mu je cilj da bude premijer po četvrti put.

Najveći Šarifov izazov biće da povrati glasačku bazu koju je preuzeo njegov glavni rival Imran Kan, koji uprkos tome što je u zatvoru i dalje popularan pošto je smijenjen s funkcije premijera 2022.

Kan takođe ne može da učestvuje na izborima zbog presude za korupciju iz avgusta, na koju je uložio žalbu.

Šarif se vratio u zemlju dok nuklearno naoružana južnoazijska zemlja od 241 miliona stanovnika prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu, koja se pogoršala tokom 16-mjesečne vladavine njegovog mlađeg brata Šebaza Šarifa, koji je vodio koalicionu vladu posle smjene Kana.

Stariji Šarif ima reputaciju da je vodio zemlju u vrijeme ekonomskog rasta i razvoja. Kada je smijenjen sa mjesta premijera 2017, stopa ekonomskog rasta Pakistana bila je 5,8 odsto, s inflacijom od oko četiri odsto. Sada je septembru inflacija bila preko 31 odsto na godišnjem nivou, s predviđanjem da će privredni rast biti manji od 2 odsto.

Uloga vojske

Navaz Šarif tvrdi da je smijenjen po nalogu moćne vojske nakon što se zavadio s najvišim generalima, koji igraju veliku ulogu u pakistanskoj politici. On kaže da je vojska tada podržala Kana na izborima 2018, što poriču i Kan i vojska.

Međutim, vojska i Kan su sukobili 2022, što je Šarifu dalo određeni politički prostor.

Šarif je tri puta bio premijer, ali je poslije smjene 2017. doživotno diskvalifikovan za bavljenje politikom nakon što je osuđen za korupciju.

Odslužio je manje od godinu dana od sedmogodišnje kazne prije nego što je dobio dozvolu za liječenje u Velikoj Britaniji, ignorišući naknadne sudske naloge da se vrati za vrijeme vlade bivšeg premijera Imrana Kana.

Bonus video: