Gutereš poručio da treba djelovati da se "okonča košmar": Stanovnicima Gaze potrebno je mnogo više

"Ogroman dotok pomoći je potreban", rekao je Gutereš, u osvrtu na to što je prvih 20 kamiona pomoći prešlo iz Egipta ka Gazi pod izraelskom opsadom i granatiranjem

6995 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas na "Samitu za mir" u Kairu da sada treba djelovati da se "okonča košmar" i zatražio "humanitarni prekid vatre" petnaestog dana rata između Izraela i palestinskog Hamasa na vlasti u pojasu Gaze.

"Stanovnicima Gaze potrebno je mnogo više, ogroman dotok pomoći je potreban", rekao je Gutereš, u osvrtu na to što je jutros prvih 20 kamiona pomoći prešlo iz Egipta ka Gazi pod izraelskom opsadom i granatiranjem.

Taj broj kamiona je potpuno nedovoljan za UN koje žele da vide 100 kamiona dnevno da stižu za 2,4 miliona stanovnika Gaze kojima nedostaje sve, hrana, voda, struja i gorivo.

Pomoć je izašla iz Egipta preko prelaza Rafa, jedinog izlaza iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, poslije sporazuma koji je u srijedu najavio američki predsjednik Džozef Bajden.

Gutereš je juče bio u Rafi na graničnom prelazu između Egipta i Gaze.

Poslije prolaza 20 kamiona prelaz Rafa je ponovo zatvoren, prenijeli su očevici za Frans pres. Na strani Gaze desetine ljudi sa dvojnim državljanstvom čekaju da dobiju dozvolu da uđu u Egipat.

Egipat je danas, petnaestog dana rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi, domaćin "Samita za mir" vođe arapskih zemalja i zemalja Zapada.

Na samitu u novom administrativnom glavnom gradu pored Kaira učetvuju jordanski kralj Abdalah Drugi i predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, kao i premijeri Italije, Španije, Grčke i Kanade, i šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije i Njemačke i visoki predsstavnici EU. Samitu ne prisusstvuje neki visoki predstavnik SAD.

Više od sto kamiona sa tonama međunarodne pomoći, nagomilano je danima između Egipta i Gaze.

Bonus video: