Evropska unija uvodi sankcije vojnoj hunti u Nigeru

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je blok od 27 država odmah najoštrije osudio državni udar i da odlukom jača podršku naporima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) da vrati demokratski poredak u Nigeru

1888 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Države Evropske unije usvojile su danas okvir za uvođenje sankcija članovima hunte koja je državnim udarom preuzela vlast u Nigeru u julu.

"EU bi mogla da sankcioniše pojedince i subjekte odgovorne za radnje koje ugrožavaju mir, stabilnost i bezbjednost Nigera, podrivaju ustavni poredak, demokratiju, vladavinu prava ili predstavljaju ozbiljna kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava, ili kršenja važećeg međunarodnog humanitarnog prava u Nigeru", navodi se u saopštenju Savjeta Evropske unije.

Ciljanim pojedincima biće zamrznuta sredstava, zabranjeno da stavljaju sredstva na raspolaganje fizičkim i pravnim licima ali i zabranjeno da putuju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je blok od 27 država odmah najoštrije osudio državni udar i da odlukom jača podršku naporima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) da vrati demokratski poredak u Nigeru.

"Odluka šalje jasnu poruku: vojni udari snose troškove. Kako bi se zaštitila blagovremena isporuka humanitarne pomoći ili aktivnosti koje podržavaju osnovne ljudske potrebe u Nigeru, ovaj novi režim uključuje humanitarno izuzeće", rekao je on.

Savjet je saopštio da odluka "pokazuje riješenost Evropske unije da sankcioniše one koji podrivaju stabilnost, demokratiju, vladavinu zakona u Nigeru i predstavljaju prijetnju miru i bezbjednosti u regionu".

Bonus video: