Kina smjenila ministra odbrane: Nije viđen u javnosti od 29. avgusta

AP prenosi kako nema nagovještaja da smjene ministara Ćina i Lija signaliziraju promjenu u kineskoj spoljnoj ili odbrambenoj politici

5223 pregleda 0 komentar(a)
Smijenjeni ministar odbrane Kine, general Li Šangfu, Foto: Reuters
Smijenjeni ministar odbrane Kine, general Li Šangfu, Foto: Reuters

Kina je danas smijenila ministra odbrane generala Li Šangfua koji se, kako prenosi AP, nije pojavljivao u javnosti skoro dva mjeseca.

Pozivajući se na državne medije, AP prenosi da je Li drugi visoki kineski zvaničnik koji je nestao ove godine.

Prethodno je iz javnosti nestao bivši ministar vanjskih poslova Ćin Gang, koji je bez objašnjenja smijenjen u julu .

Li je postao ministar odbrane tokom rekonstrukcije kabineta u martu, ali u javnosti nije viđen otkako je održao govor 29. avgusta.

Smijenjeni ministar odbrane Li je bio pod američkim sankcijama u vezi sa njegovim nadgledanjem kupovine oružja iz Rusije.

AP prenosi kako nema nagovještaja da smjene ministara Ćina i Lija signaliziraju promjenu u kineskoj spoljnoj ili odbrambenoj politici.

U saopštenju državne televizije se navodi da su i Li i Ćin uklonjeni iz Državnog vijeća, kineskog kabineta i centra vladine moći.

To praktično osigurava kraj njihovih političkih karijera, iako ostaje nejasno hoće li se suočiti s krivičnim gonjenjem ili drugim zakonskim sankcijama.

Predsjednik Kine i lider vladajuće Komunističke partije Si Đinping nemilosrdno je napadao korupciju u javnom i privatnom sektoru, ponekad u onome što se smatralo metodom eliminacije političkih rivala i jačanja svoje političke pozicije usred pogoršanja ekonomije i rastućih tenzija sa SAD-om oko trgovine, tehnologije i Tajvana.

Bonus video: